Berobbanhat a generációváltás befektetési sztorija (x)

PR cikk
Cégfelvásárlás, Xtend-es bevezetés és tőkeemelés, mozgalmas év a NAVIGATOR Csoportban!

A saját portfólióba történő cégfelvásárlások mellett a tőzsdére lépést tanácsadóként támogató NAVIGATOR Csoport kibocsátóként maga is belép a BÉT Xtend piacára. A tranzakciót és az Xtend piaci regisztrációt követően a befektetőknek lehetőségük nyílik a generációváltás tőzsdei sztorijában részt venni.

A vállalat stratégiájának alapját képezi az ipari, termelő társaságok nagyon olcsó árazás mellett (2-es, 3-as EBITDA) történő felvásárlásával és hatékony integrálásával megvalósuló üzleti növekedés. A nyilvános részvénytársasággá átalakuló társaság befektetői egy már alaposan elővizsgált akvizíciós portfólióba fektetnek, ahol minden lépés erősen értékalapú, hiszen azonnali és jelentős cash-flow termelő üzleti tevékenység kerül be a cégcsoportba. A NAVIGATOR tulajdonosával, Jutasi Zoltánnal beszélgettünk erről a hazánkban és a régiónkban különösen aktuális üzleti modellről.

Három évtizedes befektetői tapasztalattal a hátad mögött 2022-ben hozod tőzsdére a saját vállalatod, milyen út vezetett ehhez a döntéshez?

2015 óta építjük a NAVIGATOR jelenlegi üzleti modelljét, ahol egy tapasztalt, motivált menedzser csapattal dolgozom. Korábban több hazai vállalatcsoporttal együttműködve válságmenedzserként is értékes tapasztalatokat szereztem nagy rendszerek átalakításában, ahol biztosan szerepet játszottak azok a mélyreható reorganizációs intézkedések, amik során igyekeztünk megfelelő méretre szabni a társaságokat és új üzleti lehetőségeket kutattunk fel.

Célunk most is a részvényesi értéknövekedés. Az üzleti tervünkben 10 milliárd Ft feletti árbevétel és 1,5 milliárd Ft feletti EBITDA elérése szerepel 2024-re. A jelenleg is zajló zártkörű tőkeemelésben a meghatározott ársáv alapján 2,1-2,7 milliárd Ft cégérték mellett jegyezhetnek intézményi és magánszemély befektetők. Tulajdonosi eladásban sem most, sem a következő években nem gondolkodom.

Mekkora tőke bevonására számítotok?

A tervek szerint legfeljebb 1,5 milliárd forintot vonnánk be, de ez nagyban függ majd attól, hogy az ársávon belül milyen ajánlatok érkeznek a befektetőktől. Jelentős értéknövekedést prognosztizálok a következő évekre, mindemellett osztalék fizetést, valamint saját részvény vásárlást is tervezünk majd részben a kialakítás alatt álló menedzsment ösztönző program, részben az akvizíciós célok miatt.

Milyen szempontok alapján építette fel konkrét akvizíciós célpontokból álló listáját a NAVIGATOR?

Alapvetően kis- és középvállalati, generációváltási problémával küzdő vállalkozások köréből válogatunk. Fő fókuszban a fém, fa vagy műanyag megmunkálás, továbbá a gépalkatrész gyártás van. Az a tapasztalunk, hogy számos támogató program mellett az alapító tulajdonosok visszavonulása és az utódlási kérdés mégsem megoldott. Határozott eladói szándék mutatkozik nagyszámú hazai és régiós vállalkozásnál, ami jelentős árazási diszkontot jelent számunkra. Ez lehetővé teszi a cégcsoport számára a gyors értékteremtést.

Miközben a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó NAVIGATOR marad a Csoport központi egysége, elsősorban ipari, termelő vállalkozásokat vásároltok fel. Miért döntöttetek így?

Számos hazai ipari termelő vállalat erős műszaki, szakmai alapokkal és saját, jól felszerelt gyártó kapacitással rendelkezik. Mindemellett a stabil saját ügyfélkör, a folyamatosan cash pozitív operatív működés és alacsony eladósodottság kedvező célponttá teszi ezt a szektort egy erre szakosodott befektető számára. Méretüket tekintve az éves árbevétel jellemzően 1 milliárd Ft feletti, tevékenységi körüket, piacaikat tekintve egymást kiegészítve, a köztük lévő szinergiákat kihasználva egy nagyobb vállalatcsoport részeként hatékonyabban, jövedelmezőbben működtethetők.

Ennyire jó cégekre ilyen alacsony árazás mellett miért nincsenek sokan a vevői oldalon?

Pénzügyi befektetőknek ez a szegmens nem értelmezhető. Egy-egy tranzakció túl kicsi viszonylag magas tranzakciós költséggel. Mindemellett az új szerzemények komoly menedzsment oldali munkát igényelnek, amit egy pénzügyi befektető nem tud és nem is akar megadni. Kizárólag szakmai befektető jöhet szóba, akiknek szintén nem túl vonzó ez a méret. Nekünk is azért lehet gazdaságos, mert osztott erőforrással tudjuk a cégek vizsgálatát és integrációját elvégezni az Xtend-es szakértőink bevonásával.

Hány cég felvásárlásában gondolkodtok?

Stratégiánk szerint évente 1- 2 akvizíciót tervezünk. A vállalatcsoport bővítésének lebonyolításához pedig rendelkezünk megfelelő felkészültségű belső szakemberekkel. Jelenleg több céggel folyamatban vannak akvizíciós tárgyalások, illetve rendszeresen érkeznek újabb lehetőségek, melyek feldolgozása/értékelése folyamatosan zajlik.

Hol tartotok most ebben a folyamatban?

Két termelő vállalkozás felvásárlását bonyolítottuk le az elmúlt két évben. A már cégcsoportba tartozó vállalatok a 2021-es évet a pro-forma konszolidált adatok alapján 2,1 milliárdos árbevétellel teljesítették. Az idei összesített árbevétel várhatóan megközelíti a 3 milliárd forintot. A NAVIGATOR Csoport mára 50 fő feletti munkatársi létszámmal dolgozik.

Az Xtend-re bevezetett cégek számát tekintve, mint Kijelölt Tanácsadók, gyakorlatilag piacvezetők vagytok. Mi a titok?

A tanácsadói üzletágunkon keresztül pontosan látjuk, hogy Magyarországon a közepes és kisebb cégek hitel és tőkeoldali finanszírozása komoly kihívást jelent a tulajdonosok, cégvezetők számára. A NAVIGATOR, mint befektető maga is jelen van ebben a szegmensben, így a „helyismeret” és a KKV vállalatfinanszírozási tapasztalat szerencsés kombinációja az, ami együtt már komoly előnyt adhat azoknak az ügyfeleinknek, akik az Xtend-re készülnek. Nem csak tanácsot adunk a partnereknek, de mi magunk is nap, mint nap KKV-s feladatokat, problémákat kezelünk. Talán ez az, amivel a NAVIGATOR többet adhat másoknál.

Az Xtend piaci cégek közük kiket vittetek tőzsdére? Lehet tudni, hogy kik jelennek meg még a piacon a ti közreműködésetekkel?

A Gloster Infokommunikációs Nyrt.-t és a DM-KER Nyrt.-t a Random Capitallal közösen készítettük fel a tőzsdére. Az idén év elején az Épduferr Nyrt. lett az Xtend tagja. Dolgoztunk a Megakrán-nak is, mint Nomad, az év második felében pedig a Goodwill Pharma, a CDSYS (Compliance Data System), a Multihome és a Limit Holding cégekkel dolgozunk azon, hogy sikeresen vegyék az akadályokat a tőzsdére lépés folyamatában.

Ezekkel a piaci bevezetésekkel jövőre már több, mint 20 társaság kerül be a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriájába. Közülük két vállalat, a Megakrán és a DM-KER már szintet is lépett és a standard listán szerepel. Összességében elmondható, hogy - a NAVIGATOR-t is beleszámítva - kilenc társaság tőzsdei szerepléséhez járulunk, járultunk hozzá.

(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF