Két többmilliárdos vidékfejlesztési EU-pályázat egyeztetése indult el

Portfolio
A mezőgazdasági és az erdőgazdálkodási ágazatban a termelők együttműködésének ösztönzésére, illetve az élelmiszeripar és a borászat területén a Rövid Ellátási Lánchoz kapcsolódó beruházások támogatására jelent meg pályázati tervezet a hivatalos uniós pályázati oldal társadalmi egyeztetési felületén. Az együttműködést ösztönző pályázat várhatóan 3 milliárd forintos keretösszege október közepén nyílhat meg, az 1,5 milliárdos keretösszegű REL-beruházásokat támogató felhívás pedig november elejétől. Mindkét pályázatnál július 27-ig várják a kiírók a szakmai észrevételeket, javaslatokat a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.
Az egyik közlemény szerint elindult a "Termelői csoportok és szervezetek létrehozása" elnevezésű (VP3-9.1.1-19 azonosító jelű) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése. A társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezet alapján a pályázat háttere és néhány részlete:
  • A mezőgazdasági és az erdőgazdálkodási ágazatban tapasztalható strukturális elégtelenségek orvoslása érdekében a termelők együttműködésének ösztönzése szükséges a termelők szervezeteinek megalakításával és működtetésével kapcsolatos költségek részbeni átvállalása által.
  • Ezért a kormány célul tűzte ki az agrárgazdasági vállalkozások hazai és nemzetközi piaci pozícióinak erősítése érdekében a horizontális és vertikális együttműködések fejlesztését, termelői csoportok ösztönzését
  • A támogatás az elismerést követő 5 éven keresztül igénybe vehető, az értékesítés (forgalom) alapján számított átalányösszegű vissza nem térítendő támogatás. A támogatás maximum összege 100 000 eurónak megfelelő forintösszeg /év/támogatott csoport;
  • A támogatást kérőknek vállalniuk kell, hogy projektjük megvalósításával hozzájárulnak a termelői csoportok és szervezetek megalakulásának és tevékenységének ösztönzése által a vidéki munkahelyteremtés mellett a termelők jövedelempozíciójának stabilizálásához, ezáltal a vidéki életkörülmények javításához és az elvándorlás fékezéséhez.
  • A pályázat tervezett keretösszege 3 milliárd forint, a forrást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja, a támogatott támogatási kérelmek várható száma: 26 db.
  • A tervezet szerint a támogatási kérelmek benyújtására 2019. október 14. napjától 2021. október 13. napjáig lesz majd lehetőség.


A másik közlemény szerint elindult "A Rövid Ellátási Lánchoz kapcsolódó beruházások támogatása az élelmiszeripar és a borászat területén" elnevezésű (VP3-4.2.1-4.2.2-19 azonosító jelű) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése. A társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezet alapján a pályázat háttere és néhány részlete:
  • A Felhívás célja, hogy lehetőséget biztosítson a REL együttműködési csoportokban részt vevő mezőgazdasági termelők számára élelmiszer-előállításhoz kapcsolódó beruházások végrehajtására. Jelen felhívás a REL együttműködési csoport tagjai számára olyan élelmiszeripari és borászati fejlesztések végrehajtására ad lehetőséget, amelyek hozzásegítik őket tevékenységük gazdaságos folytatásához.
  • Fontos tudni, hogy ezen felhívás keretében támogatásra kizárólag a VP3-16.4.1-17 kódszámú, Együttműködések támogatása a REL és a helyi piacok kialakításáért, fejlesztéséért és promóciójáért című felhívás keretében - a projekttervük alapján - támogatásban részesült REL együttműködési csoportok mezőgazdasági termelő tagjai jogosultak.
  • A Felhívás feltételeinek megfelelő projekteket egyéni beruházás esetén maximum 15 500 000 Ft, kollektív beruházás esetén 155 000 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesíti a rendelkezésre álló forrás erejéig.
  • A Felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 1,5 milliárd Ft. A Felhívás forrását az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A támogatott projektek várható száma: 50 -100 db.
  • A Felhívás tervezete szerint a támogatási kérelmek benyújtására 2019. november 4. napjától 2021. november 3. napjáig lesz lehetőség.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF