Órákon belül indulhat a roham a havi 40 ezres bölcsődei támogatásért

Portfolio
Amint már beharangoztuk: tényleg elindul augusztusban a havi 40 ezer forintnyi bölcsődei díjtámogatást kínáló uniós pályázat, hiszen az illetékes államtitkár most azt közölte az MTI-vel, hogy augusztus 9-től külön felület nyílik meg az Államkincstár oldalán. Holnaptól tehát tényleg indulat a kérelmek beadása, amely akár 10 ezer szülőnek is segítséget jelenthet a következő években.

Ezek a legfontosabb tudnivalók

Egyelőre az Államkincstár oldalán még nem érhető el ez a külön felület, csak az általunk már részletesen megírt előzetes tájékoztató. Mivel azonban Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár most nem mondott ettől eltérő feltételeket, így az alábbiak a lényegesek:
  • Támogatásban az a szülő részesülhet, aki 20 hetesnél idősebb gyermeket nevel, olyan településen vagy budapesti kerületben él, ahol nincs bölcsődei ellátás vagy az igénylők száma meghaladja a rendelkezésre álló férőhelyeket, emellett rendelkezik bankszámlával és Ügyfélkapu-hozzáféréssel.
  • Egy szülő több gyermek után is részesülhet támogatásban. Amennyiben a gyermek elhelyezéséért fizetett díj kevesebb, mint 40 ezer forint, akkor a támogatás összege a bölcsődei havidíj összegével megegyező lesz, amennyiben pedig meghaladja azt, akkor csak a különbözetet kell a szülőknek fedezni.
  • A munkába visszatérő szülők a célcsoport, mégpedig azok, akik gyermeküket a munkavégzés idejére családi vagy munkahelyi bölcsődében helyezik el és ehhez kapják meg a havi legfeljebb 40 ezres díjtámogatást
  • A rendelkezésre álló közel 12 milliárd forintos forrásból három év alatt a program akár 10 ezer kisgyermekes szülőnek is segíthet a munkába való visszatérésben
  • A támogatás iránti kérelmet a Magyar Államkincstár felé kell benyújtani elektronikus formában, a kincstár honlapján kifejezetten erre a programra létrehozott felületen keresztül augusztus 9-től.

A foglalkoztatási ráta további emelése a cél

Bodó Sándor elmondása szerint a kisgyermekes nők foglalkoztatási helyzete az elmúlt évek során a kormány intézkedéseinek köszönhetően folyamatosan javult: a 15-64 év közötti, 6 év alatti gyermeket nevelő nők foglalkoztatási mutatója 2018-ban elérte a 41,8 százalékot, amely 2010-hez viszonyítva jelentős, több mint 9 százalékpontos növekedést jelent.

E célcsoport foglalkoztatásának elősegítése szempontjából egyik kulcselem a kisgyermekek napközbeni ellátásához való könnyen elérhető, anyagilag megengedhető hozzáférés. Ebbe a törekvésbe illeszkedik a bölcsődei intézményrendszer fejlesztése, a bölcsődék számának növelése, aminek érdekében számos intézkedést tett már a kormány, többek között a családvédelmi akcióterv keretében is 2022-re 70 ezer férőhely létrehozása a cél - ismertette az államtitkár. Jelezte: az új férőhelyek kialakításáig biztosít átmeneti segítséget a program a munkahelyi vagy családi bölcsődei díjhoz nyújtott anyagi támogatás formájában.

Gyermekek az újonnan átadott Tátra u. 48-52. szám alatti családi bölcsődében az átadás alkalmából tartott sajtóbejáráson 2016. november 15-én. A helyiségcsoport egy négyemeletes társasház magasföldszintjén található, három közvetlen utcai bejárattal. Címlapkép és kép forrása: MTI Fotó: Marjai János
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF