Újabb milliárdos óvodaépítés indul EU-pénzből Veszprémben

Portfolio
MTI
Miután a közelmúltban adtak át egy új építésű óvodát a Veszprémhez tartozó Gyulafirátóton több mint 641 millió forintnyi uniós támogatásból, egy másik veszprémi helyszínen, az Egry úti körzeti óvoda területén egy újabb, 1,11 milliárdos fejlesztés indul szintén EU-pénzből. Az utóbbi fejlesztés mai helyszínbejárásáról szóló MTI-tudósításból érdekes módon kimaradt, hogy ez, illetve a már átadott másik projekt is uniós pályázatból valósul(t) meg.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP) az Egry úti körzeti óvoda területén tartott helyszínbejáráson azt mondta: a tizenegy csoportszobás óvodaépületből álló projekt teljes költsége meghaladja az 1,115 milliárd forintot, ebből 932 millió pályázati támogatás, több mint 183 milliót pedig az önkormányzat önerőként biztosított. A kivitelezést a helyi VeszprémBer Zrt végzi. A polgármester jelzése szerint a '70-es években készült és mára elavult épületet teljes egészében elbontják és egy új, a mai kor követelményeinek megfelelő ingatlant építenek.

A tizenegy óvodai csoportszoba és a kapcsolódó mosdók-öltözők között lesz teljesen akadálymentes is, emellett egy 360 adagos főzőkonyhát, orvosi szobát, valamint személyzeti helyiségeket is kialakítanak az új épületben - tette hozzá.A támogatott projektkereső adatbázis szerint az Egry úti óvodaprojekt a TOP-6.2.1-16-VP1 kódszámú, „Családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése” című uniós pályázaton nyert el 932 millió forintnyi támogatást, amelynek 88%-a jön az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a projekt már tavaly november óta zajlik, az adatlap szerint pedig várhatóan 2021. augusztus 30-án zárul.

Ehhez képest a polgármester a tudósítás szerint azt mondta: az óvoda a tervek szerint jövő nyárra készül el, a gyermekeket addig ideiglenesen a város más intézményeiben helyezik el.

Porga Gyula a helyszínbejáráson arról is beszélt: a közelmúltban adtak át egy szintén új építésű óvodát a Veszprémhez tartozó Gyulafirátóton. A több mint 641 millió forintból épült intézményben öt óvodai és egy bölcsődei csoport kapott helyet.

A tudósítás itt sem említi, hogy a 641 millió forint honnan jön. A támogatott projektkereső adatbázis szerint a Gyulafirátóti óvoda újjáépítésére a TOP-6.2.1-15-VP1 kódszámú, „Családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése” című pályázaton nyerte el a forrást a megyei jogú város, a pénz 88%-a itt is az ERFA-ból jön és a projekt megcélzott záródátuma most péntek, azaz szeptember 27.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF