Újabb OLAF-nyomozás indult Magyarországon EU-pénzes csalásgyanú miatt

Portfolio
Az EU Csalás Elleni Hivatala, az OLAF, nyomozást indított túlárazás és csalás gyanújával a 448 vidéki sportnapot 450 milliós EU-támogatásból lebonyolító Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány tevékenysége kapcsán – tudta meg a 444.hu a bejelentést tevő Hadházy Ákos független parlamenti képviselőtől.

A lap korábban fényképekkel dokumentálva számolt be arról, hogy milyen tevékenységek zajlottak vidéki sportnap címén az EFOP-1.8.6-17 kódszámú pályázat keretében. A jelek szerint az eseményenként csaknem 1 milliós támogatást bezsebelő alapítvány tevékenységét az OLAF is gyanúsnak találta és így elindította vizsgálatát.

A támogatott projektkereső adatbázis szerint az Európai Szociális Alapból finanszírozott EFOP-os pályázaton 36 nyertes projekt volt és jellemzően 200-250 millió forintos támogatás nyertek el a különböző projektgazdák. Kiugrik tehát a mezőnyből a Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány a „Sportolj a Harmadik Évezredben” című projektjével, amelyre 450 millió forintot nyert el, és ennek 85%-át fizeti az EU, 15%-át a magyar költségvetés. A 450 milliós projekthez nem kellett önerő, mert 100%-os volt a támogatási intenzitás. A projekt megvalósítása 2018. 02. 28-án kezdődött és az adatlap szerint egészen 2021. 02. 27-ig tartana.

A fentinél csak egyetlen projekt kapott nagyobb támogatást: a Magyar Szabadidősport Szövetség 750 millió forintot nyert el „Magadért sportolj!” című projektjére, illetve az Utak és Esélyek Alapítvány szintén 450 milliós támogatást nyert el „Utak és Esélyek a Szabadidősporthoz!” című projektjére.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF