400 milliós EU-pénzből adott át Pesthidegkúton új óvodát Varga Mihály

Portfolio
„Kormánytámogatással épült óvoda Pesthidegkúton” címmel adott ki ma közleményt a Pénzügyminisztérium, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy 400 millió forintnyi EU-támogatást nyert el Budapest II. kerülete, ahol Varga Mihály tárcavezető az országgyűlési képviselő.

A konkrét fejlesztésről röviden

A zöldmezős beruházás keretében egy teljesen új óvodaépületet tudtak felépíteni, amellyel az eddigi 77 férőhelyes régi épületet 100 új férőhelyes intézménnyel tudták kiváltani. A 400 millió forint uniós támogatás a II. kerületi önkormányzat a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében nyerte el.

Az átadó ünnepségen Varga Mihály többek között azt emelte ki, hogy a kormány 2010 óta folyamatosan növeli azokat a költségvetési forrásokat, amelyek a családok megerősítését és a gyermeknevelés támogatását szolgálják, így ma már Magyarországon a legmagasabb a családtámogatások bruttó hazai termékhez viszonyított aránya.  

A gyermeknevelést segítő intézményekről szólva a miniszter elmondta, hogy az elmúlt közel tíz évben jelentős mértékben – mintegy tízezerrel – nőtt az óvodai férőhelyek száma, és ezzel párhuzamosan jóval több óvodapedagógus foglalkozhat a gyermekekkel, mint korábban. A kormány jelentős összeget fordított óvodafejlesztésekre és a gyermekétkeztetési feltételek javítására is.

Az elmúlt években szintén jelentősen nőtt, illetve 2022-ig tovább fog nőni a bölcsődei férőhelyek száma is, szintén jelentős részben EU-támogatásokból, hiszen az egyik ilyen uniós pályázat keretét még tavaly nyárom kilencszeresére emelte és összességében több mint 100 milliárdos keret szolgálja a férőhelyek 48 ezerről 60 ezerre emelkedjen. A cél az, hogy a 3 év alatti gyermekek szülei, elsősorban  az anyák mielőbb vissza tudjanak menni dolgozni, ha szeretnének, mert gyermeküket napközben biztonságosan el tudják helyezni megfelelő színvonalú intézményben.

A továbbiakban is várjuk a hasonló uniós fejlesztések különböző projekt közleményeit az uniosprojekt@portfolio.hu címen, amelyeket térítésmentesen megjelentetünk a Portfolio Uniós Források rovatában.

9,4 milliárdos EU-s fejlesztés történt Budapesten és Pest megyében

A támogatott projektkereső adatbázis szerint Budapest Főváros II. kerülete a VEKOP-6.1.1-15-BP1 - Kisgyermeket nevelő szülők munkavállalási aktivitásának növelése című uniós pályázaton nyert el kereken 400 millió forintnyi forrást 2018. december elején „Községház Utcai Óvoda Hidegkúti út 220. sz. tagintézményének épületkiváltása” című projektjére. A támogatás aránya 100%, a 400 millió forint fele jön az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, másik fele pedig a magyar költségvetésből, hiszen a VEKOP-ban a projektek kötelező társfinanszírozási aránya 50%. A támogatási adatbázis szerint egyébként a projekt megvalósítása már 2017.12.22-én elindult és 2019.08.31-én kellett volna befejeződnie. Az utolsó kifizetés dátuma 2019.10.24. volt.

Ebben a konstrukcióban egyébként az adatbázis szerint összesen 13 uniós projekt nyert 2,523 milliárd forintot. A hasonló című VEKOP-6.1.1-15-PT1 kódszámú pályázatban további 34 projekt nyert 5,83 milliárd forintot, köztük két budakeszi projekt is, amelyekről itt írtunk, illetve a VEKOP-6.1.1-15-RD1 és VEKOP-6.1.1-15-RD2 kódszámú konstrukciókban rendre 2, illetve 3 projekt nyert kell összesen 400-400 millió forintot.

Mindez tehát azt jelenti, hogy a 2014-2020-as uniós ciklusban a VEKOP-ból bölcsőde- és óvodafejlesztésekre összesen 9,4 milliárd forint jut, amelyből csaknem 50 projekt kap támogatást.

Ezt egészíti ki a Pest megye célzott fejlesztését szolgáló, az uniós forrásszűke miatt létrehozott 80 milliárdos magyar költségvetési forrású alap, amelyből szintén több tucatnyi önkormányzat hasonló projektjét támogatták már.

Címlapkép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt, kép forrása: PM

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF