Orbán Viktor: egy centin múlt, hogy tegnap nem léptünk ki az Európai Néppártból

MTI
Portfolio
Egy centiméterre volt a Fidesz attól, hogy kilépjen az Európai Néppártból (EPP) csütörtökön, mert a pártcsalád többsége "elárult bennünket" - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli rádióinterjújában. Az üzenet azután hangzott el, hogy tegnap az Európai Néppárt, benne a német koalíciós párti képviselők, jelentős része is megszavazta a magyar jogállamisági eljárás folytatásával és az uniós források jogállamisági feltételekhez kötésével kapcsolatos indítványt.

Orbán Viktor a műsorban az MTI szerint többek között azt mondta: azért egy pártcsalád része a Fidesz, hogy megvédjék, ha szükséges, de ha a szövetségeseink elárulnak bennünket – mint ahogy többségében egyébként a Néppárt is elárult bennünket tegnap – akkor ott nincs keresnivalónk. Hozzátette: csak azért nem léptek ki csütörtökön, mert a franciák, a spanyolok és az olaszok "egyértelműen velünk voltak", és a néppárti vitában úgy foglaltak állást, hogy ki kell állni Magyarország mellett.

Orbán Viktor ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a helyzet így nem maradhat: ha nem áll ki az EPP Magyarország mellett, akkor

nekünk egy új európai, kereszténydemokrata jellegű mozgalmat kell indítani és lesznek hozzá szövetségeseink

Szerinte az, hogy a franciák, spanyolok és az olaszok kiálltak a Fidesz mellett a tegnapi szavazáson, ad némi reményt arra, hogy az EPP-ben még változást lehet elérni. Fogyatkozó, de még létező reményt. Egyébként ma reggel már nem lettünk volna tagok – mondta a kormányfő a Kossuth rádióban.

Orbán szerint az EPP-ből való esetleges kilépéssel nem romlana az ország pozíciója, mert például a 2021-2027-es uniós költségvetési tárgyalásokon is vannak erős szövetségesei és érvei az országnak, és egyébként sem szabad összekeverni a pártpolitikai vitákat az államok közötti vitákkal, mert ő mindig az ország érdekeit nézi, a pártpolitikai ügyeket ettől el kell különíteni (utóbbit az évindító sajtótájékoztatóján is hangsúlyozta).

A kormányfő tegnap Prágában járt a visegrádi országok és Ausztria vezetőinek csúcstalálkozóján, tárgyalt Sebastian Kurz osztrák kancellárral is és ennek kapcsán a mai rádióműsorban azt is megjegyezte, hogy az osztrákok felől várhatóan továbbra is kap majd támadásokat Paks2.

Címlapkép forrása: MTI/Szigetváry Zsolt

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF