GettyImages-1193884762
Uniós források

Megszavazta az EP: hatalmas többséggel ítélték el újra Magyarországot

Portfolio
MTI
Az Európai Parlament a csütörtöki strasbourgi plenáris ülésén hatalmas többséggel megszavazta a Magyarország és Lengyelország ellen indított jogállamisági eljárással összefüggő, a két uniós tagállamot elmarasztaló állásfoglalási indítványát.

Az Európai Parlament a tegnapi, azaz szerdai ülésén vitázott a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetéről. Ezután jött ma a szavazás a plenárison.

A vitát követő csütörtöki szavazáson 446 szavazattal, 178 ellenében, és 41 tartózkodás mellett fogadta el az EP a nem kötelező érvényű határozatot. Ez azt jelenti, hogy a plenáris szavazáson összesen 665 képviselő vett részt, 41-en tartózkodtak. A döntés több dolgot is jelent:

  • Kimondta az EP, hogy mindkét tagállamban a 7-es cikk szerinti jogállamisági eljárás elindítása óta tovább romlott a jogállamiság helyzete
  • Az EP többek között az igazságszolgáltatás függetlensége, a szólásszabadság, a korrupció, a kisebbségek jogai, valamint a bevándorlók és menekültek helyzete miatt fejezte ki aggodalmát.
  • Újra szorgalmazza az EP, hogy az ilyen és hasonló problémák miatt össze kell kötni a jogállamiság tiszteletben tartását az EU-pénzek kifizetésével
  • Felszólították az Európai Tanácsot, hogy másfél év után most már végre tegyenek hathatós lépéseket a két ország ellen zajló 7-es cikk szerinti eljárásban (legyenek tematikus meghallgatások, majd vigyék döntésre a dolgot, azaz fogalmazzanak meg ajánlásokat a két ország irányába és szabjanak ezekhez határidőt is). A magyar ügyben azt is szorgalmazzák, hogy vonják be az EP-t is a folyamatba, hiszen azt az eljárást 2018 őszén az EP indította (a lengyelekkel szembeni eljárást viszont az Európai Bizottság).
  • A magyar kormánypártot, a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt jelentős számú képviselője is mellé állt az indítványnak. Ez nem meglepetés: már szerda este úgy döntött a párt vezetése, hogy a frakciófegyelem jegyében meg kell azt szavazni. Ez tehát erős jelzés a magyar kormánypártnak, hogy ha nem változtat az irányvonalán, akkor a párt vezetése jobbnak látja, ha a Fidesz más pártcsoportban folytatja a munkáját.

Címlapkép forrása: Philipp von Ditfurth/picture alliance via Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
ipari_termeles_autogyartas_gdp_shutter-20190531
bull
koronavírus szeged orvos
párizs_getty_stock
koronaviruscoronavirus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
takarekbank