Ellenálló baktériumok: a rémálom valóra válhat

Portfolio
Szakértők évek óta kongatják a vészharangot, mivel a helytelen, a túlzott, illetve az indokolatlan antibiotikum használat miatt olyan baktériumok jelentek meg, amelyek már ellenállnak az antibiotikumoknak. Ezek a rezisztens baktériumok jelentik jelenleg az egyik legnagyobb közegészségügyi kockázatot a világon, és ezen belül Európában is.

Ha nem sikerül megállítani a folyamatot, akkor ez oda vezethet, hogy a jövőben egyre több fertőző betegség ellen nem lesz hatékony gyógyszerünk. Erre hívja fel a figyelmet az Európai Antibiotikum Nap, amelyet az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) szervez. A kezdeményezést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is támogatja.

Mit kell tudni az antibiotikumokról?

1. Az antibiotikumok csak a baktériumok okozta fertőzések ellen hatásosak, a vírusos megbetegedések, például a közönséges megfázás vagy az influenza gyógyulását nem segítik.

2. Enyhe bakteriális fertőzések (orrmelléküreg-gyulladás, torokfájás, légcsőhurut, fülfájás) esetén gyakran szükségtelen az antibiotikum, mivel az ember saját immunrendszere legtöbbször képes ezeket legyőzni.

3. Antibiotikumot csak orvosi javallatra, az előírt adagban, a megszabott ideig kell szedni.

4. Gyakori hiba, hogy a beteg korábban abbahagyja a gyógyszer szedését, mint ameddig az orvos előírta. Így a fertőzést okozó baktériumok egy része nemcsak túléli a gyógyszeres terápiát, hanem ellenállóvá is válnak adott antibiotikumra.

5. A helytelen, illetve túlzott antibiotikum használat ellenálló baktériumok kialakulásához vezethet.

6. Ha betegségére antibiotikumot írtak fel, gyógyulása érdekében orvosa utasításainak megfelelően szedje!

7. Néhány baktérium okozta betegség: TBC, tüdőgyulladás, szifilisz, gonorrea, diftéria, szamárköhögés, lepra, hastífusz, pestis, gyermekágyi láz, gyulladások, sebláz, tetanusz, botulizmus.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF