Itt a magyar tőzsde új sztárja, két nap alatt 29 százalékot ralizott

Portfolio
Ma is folytatja a hónapokkal ezelőtt indult raliját a Rába, amelynek több oka is van, egyrészt októberben érkezett a bejelentés, hogy új harcjármű gyártása indulhat Magyarországon, és a Rábával közösen fog gyártani az egyik legnagyobb szingapúri hadiipari vállalat, másrészt múlt héten arról döntött a cég igazgatósága, hogy leváltja a Rába vezetését, emiatt pedig felélénkültek azok a várakozások, hogy irányváltás jön a cégnél.

Frissítés (17:15): a Rába ralija a cikk megírása óta tovább folytatódott, egészen 1525 forintig menetelt az árfolyam a zárásig, ami 27,6 százalékos emelkedésnek felel meg. A mai ralival tehát két nap alatt 44 százalékkal került feljebb a Rába árfolyama.

Új sztár a magyar tőzsdén

Nagyot ralizott a Rába árfolyama az elmúlt hónapokban, ami azért is izgalmas, mert lényegében 2018 eleje óta csökkenő trendben haladt az árfolyam. A márciusi esésből a Rába is kivette a részét, ekkor a lokális mélypont 666 forintnál volt, majd egy közel 1 hónapig tartó visszapattanás után egészen október közepéig folytatódott az esés.

Október 15-én óriási fordulatot láttunk a Rábánál, aznap 18,7 százalékos pluszban járt az árfolyam, majd a rali tovább folytatódott, az elmúlt napokban pedig jelentősen begyorsult. Ma 12 százalékos pluszban van a Rába, amivel október közepe óta közel 69 százalékot emelkedett az árfolyam, és így idén már 16 százalékos a plusz.

Miért ralizik a Rába?

Októberig közepéig csökkenő trendben haladt a Rába árfolyama, egyre közelebb került ahhoz, hogy újra elérje a március közepi pánikmélypontot, akkor azonban nagy bejelentés jött, október 15-én ugyanis Szijjártó Péter bejelentette, hogy új harcjármű gyártása indulhat Magyarországon, a külügyminiszter bejelentése szerint a Rábával közösen fog gyártani az egyik legnagyobb szingapúri hadiipari vállalat, a tervek szerint a későbbiekben a teljes gyártás átkerülhet Magyarországra, a hír hatására több hónapnyi lejtmenet után fordult az árfolyam, amely aznap 18,7 százalékos pluszban is járt.

A következő fontos esemény, ami a Rába árfolyamát megmozgatta, az a gyorsjelentés volt, társaság november 11-én tette közzé gyorsjelentését, melyben bár továbbra veszteségről számoltak be, viszont javuló kilátásokat lehetett látni, adózott eredmény soron 267 millió forint veszteséget mutatott a cég, de ez is javulásnak mondható az első negyedévi 853 millió, és második negyedévi több mint 1 milliárd forint veszteséghez képest.

Az is emelte a Rába árfolyamát, hogy az OTP legutóbbi, december 3-i elemzésében vételre módosította az ajánlását a részvényre és a célárát is megemelte, részben a vártnál jobb harmadik negyedéves számok, és a javuló kilátások miatt. Az OTP a korábbi 891 forintról 1197 forintra emelte meg a célárát, ami akkor 13 százalékkal volt magasabb, mint az akkori részvényárfolyam.

December 3-án egy másik jelentős árfolyamhatással bíró hír is érkezett, miután a cég bejelentette, hogy visszahívta a Rába felsővezetőit, és helyükre új tagokat választott a vállalat igazgatósága. Ez abból a szempontból is lényeges, mert a Rábában több mint 74 százalékos részesedése van a magyar államnak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőn keresztül, piaci várakozások alapján feltételezhető, hogy az állam egy teljesen új szerepkört kíván osztani a Rábára.

Magas forgalommal emelkedik

A Rába 214 millió forintos forgalmával a 4. legforgalmasabb részvény ma a magyar tőzsdén, és az elmúlt 30 nap átlagához képest is nagyon komoly növekedés látszik a forgalomban.

A mai 214 millió forintos forgalom messze meghaladja az idei év legnagyobb napi forgalmait. Az ábrán a mai forgalom még nem látszik, az utolsó adatpont, a múlt hét pénteki 92 millió forintos napi forgalom is jóval elmaradt attól, amit ma kora délután láttunk a Rábánál. A Rábában egyébként a napi átlagos forgalom csupán 6,4 millió forint.

Címlapkép: Budapesti Értéktőzsde

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF