Technológiai megoldás segíthet a jövőben a járványok megfékezésében

Portfolio
A koronavírus-járvány harmadik hulláma már lecsengett, de a nagy létszámú összejövetelek még mindig fertőzési gócpontot jelenthetnek. A modern technológiai megoldások azonban megkönnyítik a fertőzöttek kiszűrését, így az EB-re érkező hatvanötezer szurkoló biztonságban szurkolhatott kedvenc csapatának a Puskás Arénán belül.

A modern technológiai megoldásoknak jelentős szerepe van és lesz jó eséllyel a jövőben a járványok megfékezésében: a lázas betegek kiszűrése fontos a fertőzés továbbadásának megakadályozása szempontjából. Ennek egy tömegrendezvényen különösen nagy szerepe van, így a labdarúgó Európa Bajnokságon is. A labdarúgó szervezet a stadionok vírusvédelmét, a potenciális betegek kiszűrését a rendezőkre bízta, vagyis minden városban egyedi megoldásokat használtak a Covid-19 fertőzések ellen, így Budapesten is.

Az UEFA 2020 Labdarúgó Európa-bajnokság automatizált testhőmérséklet mérése az iTeam Medical ThermoSecurity technológiája által került megvalósításra.  A Puskás Arénába belépő szurkolók és személyzet járványügyi biztonságát orvosszakértői háttér és csúcstechnológia biztosította - ez utóbbinak fontos eleme volt a D-Link DCS-9500T hőkamera rendszere.

„Hét helyszínen, mindössze tíz darab D-Link hőkamerával – és a hozzá tartozó infrastruktúrával – biztosítottuk, hogy a fociünnepre érkező hatvanötezer néző biztonságban szurkolhasson kedvenc csapatának az arénán belül” – mondta a Portfolio-nak Ebinger Norbert, a D-Link munkatársa, hozzátéve, a védettségi igazolvánnyal és/vagy PCR-teszttel igazolt fertőzésmentesség vizsgálatát és a fizikai beléptetést (motozás, jegyellenőrzés) kiegészítő megoldás a testhőmérséklet aktuális állapotáról ad tájékoztatást az üzemeltetőnek.

Ezáltal nem csak pandémia esetén használható, hanem egyéb helyzetekben is alkalmas a potenciálisan fertőző betegek kiszűrésére.

A rendszer előnye, hogy könnyen üzembe állítható, költséghatékony, a piacon elérhető más megoldásokhoz képest kisebb beruházással kiépíthető és teljes körű - minden belépőt megvizsgáló - védelmi vonalat jelent. Ebinger Norbert elmondta, a három-öt méteres távolságra mérő kamerák pár másodpercig folyamatosan, ugyanakkor semmilyen személyes adatot sem tárolva, mérték az előttük elhaladó emberek által kibocsátott hőmérsékletet.

Amennyiben valakinek a testhőmérséklete meghaladta a 37,8 Celsius fokot, az erről szóló figyelmeztetést a rendszer kezelője továbbította az illető arcképével együtt az eseményt védő szolgálatnak, akik a látogatót elkülönítve kikérdezték és manuálisan is ellenőrizték a testhőmérsékletét.

„Amennyiben ezt követően is lázgyanús maradt, akkor a Puskás Arénánál szolgálatot teljesítő mentők gondjaira bízták a kiszűrt személyt” – jegyezte meg Ebinger Norbert.

A testhőmérséklet-mérés még velünk marad egy darabig

Noha a koronavírus-járvány lecsengőben van, a testhőmérséklet-mérés jó eséllyel velünk marad, hiszen korántsem csak a COVID-19 terjedését lehet így megakadályozni, hanem bármilyen, lázzal járó betegségét. Épp ezért nem meglepő, hogy az iTeam Medical 0,3 Celsius fokos pontosságú D-Link megoldása iránt nagy az érdeklődés, még idén várhatóan több sporteseményen is be fogják vetni a rendszert.

A cikk megjelenését a D-Link támogatta.

Fotók és címlapkép: D-Link.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF