Ilyen se volt még: egy iskolakörzet feljelentette a technológiai óriáscégeket, mert közösségi médiafüggőt csináltak a gyerekekből

Portfolio
 A Seattle városi iskolai körzet eddig még nem látott pert indított, amelyben a nagy technológiai cégeket vádolják a fiatalok közösségi médiafüggőséggel való megmérgezéséért – számol be a hírről a Bloomberg.

A Seattle városi iskolai körzet példátlan pert indított, amelyben a nagy technológiai cégeket vádolják a fiatalok közösségi médiafüggőséggel való megmérgezéséért, mondván, hogy az iskolák nem tudják teljesíteni oktatási küldetésüket, amíg a diákok szorongástól, depressziótól és más pszichológiai problémáktól szenvednek.

A Seattle-i szövetségi bíróságon pénteken késő este benyújtott kereset szerint az Alphabet, a Meta Platforms, a Snap és a TikTok tulajdonosa, a ByteDance felelős azért, hogy a fiatalok a platformjaik függőivé váltak, és mentális egészségügyi válságot okoztak náluk. A kerület több mint 100 iskolát foglal magában, és mintegy 50 ezer gyereket szolgál ki.

Úgy tűnik, hogy a kereset az első ilyen jellegű kereset az Egyesült Államokban, amelyet egy iskolai körzet indított, miután tavaly több tucat család nyújtott be hasonló keresetet – számol be a hírről a lap.

Az iskolakörzet szerint drámaian megnőtt az öngyilkosságok és a sürgősségi mentálhigiénés esetek száma. Idézte Joe Biden elnök 2022-es, az Unió helyzetéről szóló beszédét, amelyben mindenkit arra szólított fel, hogy "vonják felelősségre a közösségi médiaplatformokat azért az országos kísérletért, amelyet profitszerzés céljából végeznek a gyermekeinken".

A Bloomberg megjegyzi, hogy a technológiai vállalatok első számú védekezési eszköze a Communications Decency Act 230-as passzusa, amely széles körű mentességet biztosít az internetes platformoknak a felhasználók által közzétett káros tartalmakkal kapcsolatos keresetekkel szemben. A törvény olyan hatékonyan védte meg őket a jogi követelésekkel szemben eddig, hogy a politikai bal-és jobboldalon is a reformját követelik.

A Google szóvivője egy e-mailben küldött reakcióban azt fejtegette, hogy a cégnél nagy energiát fektetnek abba, hogy biztonságos élményt nyújtsanak a gyerekeknek a platformjaikon, és erős védelmet és külön funkciókat vezettek be, ilyen például a Family Link. A Meta, a Snap és a TikTok képviselői nem reagáltak azonnal a megkeresésekre.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF