Rekordévet zárt a Waberer's

Portfolio
Újabb rekordévet zárt a Waberer’s, miután 711 millió eurós árbevétel mellett közel 96 millió euróra növelte EBITDA és 43 millió euróra EBIT eredményét. A kihívásokkal teli környezet ellenére jól sikerült 2023-as év után a társaság igazgatósága részvényenként 120 forintos, az előző évit meghaladó mértékű osztalék kifizetését javasolja az áprilisban esedékes éves közgyűlésén.

A főbb számok

Nem volt könnyű éve a Waberer'snek 2023-ban, hiszen a vállalat szolgáltatásai iránti keresletet, a működési modelljéből, illetve földrajzi fókuszából adódóan, elsősorban a főbb nyugat-európai ipari termelési központok, illetve Magyarország és Lengyelország ipari termelésének, valamint lakossági fogyasztási trendjeinek változása határozza meg. A vállalat releváns piacain mind az ipari termelés, mind pedig a nem élelmiszeripari termékek kiskereskedelmi forgalma visszaesett.

A Waberer’s ebben a változékony környezetben azokra a szegmensekre és ügyfelekre koncentrált, amelyeket kevésbé érintett az általános negatív gazdasági környezet. Ennek köszönhetően a kedvezőtlen működési környezet ellenére is sikerült a csoportszintű árbevételt az előző évhez képest 4,6 százalékkal 710,9 millió euróra növelni 2023-ban.

A Waberer’s EBIT eredménye 17 százalékkal 42,8 millió euróra, míg EBITDA eredménye 14,8 százalékkal 95,6 millió euróra bővült, ezzel mindkét mutató esetében rekordszintet ért el a csoport.

A nettó eredmény 53,6 százalékkal 29,7 millió euróra ugrott.

A negyedik negyedéves számok is többnyire növekedést mutatnak. A vállalat árbevétele 6,4 százalékkal 183,7 millió euróra nőtt. Utoljára 2018 negyedik negyedévében termelt ekkora negyedéves bevételt a cég.

Az EBIT emellett 22,6 százalékkal 9,3 millió euróra csökkent, míg az EBITDA 5 százalékkal 23,1 millió euróra zsugorodott. Az adózott eredmény viszont közel harmadára esett vissza a bázishoz képest, így mindössze 3,7 millió eurót ért el a negyedik negyedévben.

Szegmensek

Az ITS szegmens árbevétele az előző évhez képest 3,3 százalékkal, 429,8 millió euróra nőtt 2023-ban, miközben EBIT-je 9,7 százalékkal 8,9 millió euróra csökkent. A szegmens annak ellenére volt képes az előző évit megközelítő eredmény elérésére, hogy az általános európai fuvarozási keresletcsökkenés miatt a spot piacon fokozódó árversennyel, valamint az előző évinél hosszabb és koncentráltabb nyári gyárleállásokkal kellett megküzdenie. Mindez azonban a key account ügyfelek magas aránya miatt a rövidebb távú áringadozások hatása miatt korlátozott volt az eredményre, és ezen ügyfélkör stabil keresletet biztosított a terület számára. Míg az üzemanyagár éves átlagos 13 százalékos csökkenése – a szerződésekbe épített klauzula miatt és az eredménysemlegesség érdekében – automatikusan csökkentette a szegmens árbevételét, a flotta enyhe bővülése (+107 jármű), illetve a nettó – azaz üzemanyag és útdíj változások hatását nem tartalmazó – díjszint bővülése ellensúlyozta az üzemanyagár változás bevétel csökkentő hatását.

Az RCL szegmens – szegmensek közötti tételek kiszűrését követő - árbevétele 2,8 százalékkal, 198,7 millió euróra nőtt, EBIT eredménye 37,3 százalékkal 15,3 millió euróra emelkedett 2023-ban. A bevétel növekedését a raktározási és gyártás támogató logisztikai tevékenység magasabb bevétele generálta, mely ellensúlyozta disztribúciós tevékenység – üzemanyagár csökkenés generálta - enyhe bevétel csökkenését. A szegmens árbevétel-növekedése az autóipari és petrolkémiai gyártástámogató logisztika bővülésének, valamint a sikeres ügyfélakvizícióknak köszönhető.

A Biztosítási szegmens árbevétele euróban számolva 17,7 százalékkal, 82,4 millió euróra nőtt, míg EBIT eredménye 18,6 millió euró (+19,3%) volt 2023-ban. Az üzletág 2023-ban 22 százalékkal bővítette szerződéses állományának számát, míg a növekvő EBIT teljesítmény elsősorban a magas kamatkörnyezetben elért kiemelkedő befektetési eredménynek volt köszönhető. Részben a forint euróval szembeni enyhe erősödése is javította a szegmens eredményét, mivel a szegmens bevétele döntően forintban keletkezik.

Jöhet az osztalék

A kihívásokkal teli környezet ellenére jól sikerült 2023-as év után a vállalat igazgatósága részvényenként 120 forintos osztalék kifizetését javasolja az áprilisban esedékes éves közgyűlésén (a tavalyi 100 forintos osztalékot követően).

Az osztalékjavaslat a csütörtöki 3 680 forintos záróár alapján 3,3 százalékos osztalékhozamot jelent.

Barna Zsolt a 2023-as eredmények ismertetésekor kiemelte, hogy a társaság tavaly frissítette stratégiáját, melyben azzal számol, hogy 2027-re a közép- és kelet-európai régió első számú komplex logisztikai szolgáltatójává válik, miközben árbevétele és EBIT (üzemi) eredménye jelentősen, a 2022-es értékek közel duplájára emelkedik. A Waberer’s már 2023-ban jelentős lépéseket tett a stratégiában kitűzött célok elérése érdekében, hiszen elindították az eddigi legnagyobb raktárfejlesztést Ecseren, és telket vásároltak Debrecenben egy újabb logisztikai központ fejlesztése céljából. A vállalat két jelentős akvizíciót is bejelentett 2023-ban: egyrészt a vasúti logisztikában meghatározó szereplő PSP (Petrolsped) Csoport, valamint a szerbiai MDI disztribúciós társaság többségi részesedésének megvásárlását. Ezen fejlesztések és felvásárlások első eredményhatásai már 2024-ben láthatóak lesznek.

A Waberer’s elnök-vezérigazgatója ezzel kapcsolatban elmondta, hogy 2024-ben 800 millió eurót megközelítő árbevétellel és a tavalyihoz hasonló nagyságrendű, 40 millió euró feletti EBIT teljesítménnyel számolnak.

Ezek alapján az árbevétel 12,5 százalékkal, vagyis a tavalyi növekedést jelentősen meghaladó mértékben bővülhet, viszont a tavalyi 42,8 milliós EBIT után a 40 millió eurót meghaladó becslés nem feltételez jelentős növekedést (ha egyáltalán) ezen az eredménysoron.

A Waberer's árfolyama idén 4,2 százalékot esett, ezzel alulteljesítő a BUX indexhez képest, melynek értéke 8,6 százalékkal nőtt idén.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF