Botrány a Boeingnél, menesztik a vezetőket

Portfolio
A Boeing széleskörű vezetői átalakításba kezd, amelynek keretében Dave Calhoun vezérigazgató és Larry Kellner, az igazgatótanács elnöke is távozik pozíciójából. Az időzítés nem véletlen, a Boeing minőségi és gyártási problémákkal küzd, az Alaska Airlines járatán történt baleset után ugyanis fokozódott a cégen a nyomás - jelentette a Cnbc.

A Boeing jelentős változásokat eszközöl a vezetőségben, amelynek értelmében Dave Calhoun vezérigazgató 2024 végén távozik, Larry Kellner, az igazgatótanács elnöke pedig a májusi éves közgyűlésen lemond. Rajtuk kívül Stan Deal, a Boeing utasszállító-üzletágának vezetője azonnali hatállyal elhagyja posztját.

A vezetőcsere időzítése nem véletlen, a légitársaságok és szabályozó hatóságok egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a vállalatra minőségi és gyártási problémák miatt.

A figyelem különösen az Alaska Airlines január 5-i balesetét követően erősödött fel, amikor az Alaska Airlines egyik járatán kiszakadt egy viszonylag új Boeing 737 Max 9-es típusú repülőgép egyik panelje, röviddel a felszállás után.

Calhoun 2019 végén vette át a vezérigazgatói posztot Dennis Muilenburg leváltása után, aki két halálos 737 Max-szerencsétlenséget követően távozott. Akkor az újdonsült vezréigazgató ígéreteket tett arra vonatkozóan, hogy kezelni fogja a vállalatot sújtó minőségi problémákat. Dave Calhoun most egy üzenetben hangsúlyozta az alkalmazottak felé, hogy az idei Alaska Airlines-baleset fordulópontot jelentett a vállalat számára, és arra ösztönözte őket, hogy alázattal és teljes átláthatósággal reagáljanak az eseményre.

A múlt héten több légitársaság vezérigazgatója is találkozót kezdeményezett a Boeing képviselőivel, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a gyártás minőségellenőrzésének hiányosságai, és a 737 Max gépek késlekedése miatt.

A befektetők körében pozitív fogadtatásra találtak a hírek, az Boeing részvényeinek árfolyama 3,7 százalékos pluszban áll a nyitás előtti kereskedésben.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF