Megtámadják a Rába közgyűlését!

Portfolio
Parázs hangulatban lezajlott a Rába közgyűlése, a Korányi Tamás-Leisztinger Tamás-Albrecht Ottó nevekkel fémyjelezhető befektetői csoport úgy tűnik meg is támadja azt.

A cég igazgatósága maradt, az fb-be Lovas-Romváry András helyett Sándorfi Balázs érkezett, a cég új könyvvizsgálója pedig a Deloitte lett.

12:38

Saxon Ágota jelezte, hogy megtámadják a közgyűlést, mivel nem tették számukra lehetővé, hogy megnézzék a malájok cégkivonatát és így nem győződhetnek meg arról, hogy a malájok valóban jogosultak-e az előírások szerint szavazásra.

A jelen lévő jogász csapat továbbra sem volt hajlandó megmutatni a dokumentumot, a közgyűlést lezárta a levezető elnök.

12:35

A Rába közgyűlése lecserélte a könyvvizsgálót, a 2009. üzleti évet lezáró közgyűlésig a Deloitte képviselőjét választotta meg könyvvizsgálónak, a KPMG tehát elköszönt egy időre a Rábától. A Deloitte díja 24 millió forint plusz áfa.

Pintér István hangsúlyozta, hogy szimplán anyagi okok döntöttek a könyvvizsgáló csere mellett.

12:30

Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő képviselője Sándorfi Balázst jelölte a felügyelő bizottságba. Sándorfi Balázs a Portfolio.hu-t is kiadó NET Média Zrt vezérigazgatója.

Gagyi Pálffy Attila, fiatal végzős közgazdász, bankinformatikus saját magát jelölte a felügyelő bizottságba. A részvényes hangsúlyozta, hogy személy szerint ő nem újságíró és nem is médiacég vezetője.

Mindkét jelölt nyilatkozott arról, hogy független személynek minősülnek, mivel ezt a nyilatkozatot a törvény előírja.

Gagyi Pálffy Attila hangsúlyozta, hogy a NET Média Zrt-vel szemben ő nem csak 1 darab részvénnyel rendelkezik, hanem komolyabb tulajdonos. Ezt a részvényesek figyelmébe is ajánlotta.

  1. Benedek János fb tagságát a közgyűlés elfogadta: 71.78% igen szavazat, 28.22% nem szavazat
  2. Lovas-Romváry András fb tagságát a közgyűlés nem hosszabbította meg: 54.96% nem, 35.25%, tartózkodott 9.79%
  3. Varga Zoltán fb tagságát a közgyűlés meghosszabbította, 55.33% igen, 26.88% nem, 17.78% tartózkodott
  4. Sándorfi Balázs fb tagságát a közgyűlés elfogadta, 53.42% igen, 24.74% nem, 21.84% tartózkodott


További szavazást nem tartottak, mert az fb három tagja ezzel összejött.

12:15

Khalid Abdol Rahman, Alan Spencer és Martin Olivér igazgatósági tagsága lejárt. A menedzsment a közgyűlési előterjesztések alapján szerette volna meghosszabbítani a három képviselő mandátumát, ám Saxon Ágota a Polgár Ingatlan képviselője Major Csabát szerette volna az igazgatóságba ültetni. Major Csaba a Cashline képviselője.

A magyar intézményi befektetők azt szerették volna, ha először a rendes előterjesztésről szavaz a közgyűlés (ebben az esetben a malájok is szavazhatnak, így marad az igazgatóság). A Rába jogásza is ezt a verziót támogatta.

Saxon Ágota jelezte, hogy szerinte a Gt értelmében először a módosító indítványról kellene szavazni, ez bekerült jegyzőkönyvbe.

A közgyűlés szavazott, 99.78% támogatta a malájok képviselőjének újraválasztását, Martin Olivért szintén támogatták, de 28.31% nemmel szavazott, 6.82% pedig tartózkodott. Alan Spencer is az igazgatóság tagja maradt, 71.65% szavazott igennel, 28.35% tartózkodott.

12:02

A részvényesek megszavazták az alapszabály változtatását, amelyre a tpt módosításai miatt volt szükség. A dokumentum egységes szerkezetbe történő foglalását is megszavazták a részvényesek.

12:00

A menedzsment újabb 18 hónapra felhatalmazást kapott saját részvény vásárlásra, maximum az alaptőke 15%-ig. 27.69% nemmel szavazott, 6.61% tartózkodott, 9.57% nem szavazott.

11:54

A közgyűlés szavazott az igazgatóság beszámolójáról, a könyvvizsgáló beszámolójáról, mintegy 15%-nyi szavazat érkezett a beszámolók ellen.

Arról, hogy a Rába nem fizet osztalékot, szintén megtörtént a szavazás, ezt a pontot csak mintegy 8%-nyi részvényes ellenezte.

11:50

Pintér István várakozásai szerint mind a rövidlejáratú hitelállomány, mind a fedezeti ügyletek kezelhetők hitelkeret bővítés nélkül az idén, így a menedzser nem aggódik.

11:45

A könyvvizsgáló válasza szerint azért nem értékelték át az ingatlant, mert ez számviteli politikai változással járt volna. Ennek értelmében viszont a korábbi jelentéseket is újra közzé kellett volna tenni.

Ez viszont túlzott anyagi és adminisztrációs terhet rótt volna a cégre, ezért a Rába úgy döntött, hogy mégsem változtatja meg a számviteli politikát, azaz nem értékeli át az ingatlant.

11:40

Korányi Tamás megkérdezte a könyvvizsgálót, hogy végül a Rába miért nem értékelte át a cég az Engel ingatlant, amelyet az előzetes gyorsjelentésben megtett. A részvényes azt is megkérdezte, hogy a Rába mintegy 6 milliárd forint rövidlejáratú hitelének mi lesz a sorsa, milyenek a törlesztés és megújítás feltételei.

Azt is megkérdezte Korányi Tamás, hogy a menedzsmentet nem aggasztja-e a jelentős fedezeti ügylet állomány és ezek vesztesége.

11:35

Alan Spencer, a Rába igazgatósági tagja (aki jó orosz kapcsolatokkal rendelkezik) arról nyilatkozott a közgyűlésen, hogy a Rába FÁK piaci partnereihez március-áprilisban elkezdtek befolyni a gazdaságélénkítő állami megrendelések buszokra és trolibuszokra. Megítélése szerint ez jó hír a Rábának is.

Időközben kimondottan meleg lett a teremben, jelen cikk szerzője már bőrkabátjától is megszabadult. A részvényesek azért még nem izzadnak.

11:30

Lovas András, a Rába felügyelő bizottságának tagja szünetet kért a közgyűlésben, mert szerette volna az fb-vel és a szavazatszámláló bizottsággal megvitatni korábbi felvetésüket (az fb és az igazgatóság elnökének nyilatkozatát kérték arról, hogy a DRB Hicom képviselőjének szavazati jogai rendben vannak-e).

A kérés nem teljesült, szünetre nem került sor.

11:24

A modernizációs programját lassította a Rába, 2009-ben az amortizáció 30%-át érik majd csak el a beruházások. A megtörténő beruházások a futómű üzletágban a kovácsgyárat érintik majd.

Pintér István szerint a menedzsment most a készpénzállományra, a költségekre és a piaci részesedés növelésére koncentrál.

Elsősorban a FÁK és az EU piacokra kíván fókuszálni a cég annak ellenére, hogy a válság utáni fellendülés véleményük szerint elsőként az USA piacán jön majd el.

11:20

"Éjszaka, ködben vezetünk úgy, hogy nincs is ködlámpánk" - mondta Pintér István a Rába 2009-es eredményeinek tervezhetőségéről. A menedzser szerint vannak pozitív jelek, de nem lehet azt mondani, hogy a piac elérte mélypontját, az iparág jellemzően továbbra is lefelé megy.

A négy napos munkahét mellett önkéntes 20%-os bércsökkentést vállalat a Rába menedzsmentje a kríziskezelő intézkedések között - mondta Pintér, aki szerint a Rába jó pozícióban van ahhoz, hogy biztos lábakon átvészelje a válságot.

Az üzemi eredményességet fenntartották, nem égetik a készpénzt. A vevők fizetésében természetesen tapasztalhatók nehézségek, de csak normális keretek között, áthidalhatatlan probléma nincsen.

11:04



Pintér István elnök-vezérigazgató megkezdte összefoglaló prezentációját a Rába 2008-as évéről.

Idő közben a levegő melegedni kedett, ami nemcsak az említett tulajdonosi "kötözködésnek", hanem valószínűleg a fűtés bekapcsolásának is köszönhető.

11:00

A közgyűlésen 28.22% nemmel szavazott arra, hogy a magyar intézményi befektetők képviselője, az ING Alapkezelő portfóliómenedzsere, Nagy Jenő jegyzőkönyv hitelesítő legyen.

10:58

A Korányi Tamás nevével fémjelzett befektetői csoport színre lépésére nem kellett sokáig várni, a közgyűlésen szerették volna elérni, hogy az igazgatóság és a felügyelő bizottság elnöke tegyen nyilatkozatot arról, hogy a DRB Hicom közgyűlési regisztrációja körül minden rendben volt. Mint ismeretes, tavaly ez problémás kérdés volt a közgyűlésen.

Mind az fb, mind az igazgatóság visszautasította a nyilatkozattételt.

10:50

A közgyűlésen a folyosói pletykák szerint két jól elhatárolható tulajdonosi csoport van jelen, az egyik a Korányi Tamás-Leisztinger Tamás-Albrecht Ottó nevekkel fémjelzett befektetői csoport, a másikat pedig magyar intézményi befektetők és a maláj DRB Hicom alkotja.

Az első állítólag 20-25%-os befolyással rendelkezik és nem ismertek a szándékai, míg az utóbbi 30-35%-os befolyással rendelkezik és többé-kevésbé támogatja az előzetesen közzétett közgyűlési előterjesztéseket.

10:41

Hamarosan kezdődik a Rába közgyűlése, így megkezdjük online tudósításunkat. A teremben a fűtést valószínűleg elfelejtették felkapcsolni, így a részvényeseket fogvacogtató hideg fogadta. Információink szerint az illetéksek már intézkedtek a fűtés beindításával kapcsolatban.

A Rábának 12,545,859 darab szavazó részvénye van (plusz 927,587 darab saját részvény), amiből 6,977,686 darab van jelen, ami 55.62%-os részvételt jelent.
  • Címkék:
  • M&A

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF