Mit művelt a magyar cégekkel a koronavírus-válság?

Portfolio
Komoly érdeklődés övezi az MFB Csoporthoz tartozó, a koronavírus-válság miatt elindított új hitel- és tőkeprogramokat - hangzott el a május 14-i Hiventures-Portfolio online konferencia panelbeszélgetésében, ahol a meghívott szakemberek megosztották gondolataikat arról, hogy mit tapasztalnak, hogyan reagáltak az új helyzetre a hazai kkv-k és hogy ebben a krízishelyzetben a pénzügyi vállalkozások hogyan tudnak segíteni a cégeknek.
Jön a Hiventures-Portfolio online konferenciasorozatának következő állomása. A téma: generációváltás:

Hogyan reagáltak a cégek?

Mata Erika (vállalati értékesítési vezető, Budapest Bank) válaszában kiemelte: nagyon vegyes a kép azzal kapcsolatban a saját ügyfélportfóliójukban, hogy a vállalatokat hogyan érintette a válság. Gyakorlatilag az összes tünetet tapasztalták a vállalatok körében: voltak olyan cégek, amelyeknek egyik napról a másikra kellett bezárniuk, mert eltűnt a veőkörük, voltak olyanok, ahol gyakorlatilag a beszállítói láncon érkeztek el a hatások, de voltak pozitív példák. Ilyen például egy iroda nagykereskedelmi vállalat, aki átállt a webshopos értékesítésre és a termékeket mindenki számára elérhetővé tette. Volt olyan termelő cég is, amelyik a rugalmas reagálásának köszönhetően két hónap alatt termelte meg éves árbevételét. Nem a szektorbeli különbség lesz az, ami meghatározza, hogy mely cég éli túl és melyik nem a mostani helyzetet, hanem az, hogy milyen rugalmasan tud reagálni és hogy ehhez a pénzügyi közvetítőrendszer, a bankok milyen termékeket tudnak nyújtani.

Búza Éva (Garantiqa Zrt, vezérigazgató) kiemelte, hogy a hiteltörlesztési moratórium bevezetése miatt esetükben a válság vállalatokra gyakorolt hatásáról legkorábban jövőre tudnak tapasztalatokat megosztani.

Garamvölgyi Balázs (főigazgató, Magyar Fejlesztési Bank Zrt.) arra mutatott rá, hogy vannak olyan vállalkozások, amelyek a mostani üresjáratot beruházásra használják ki, például felújítja az éttermét, mert abban bízik, hogy pár hónapon belül helyreáll a rend. A beruházás végrehajtásával pedig lépéselőnyhöz juthat ez a cég – hangsúlyozta. A többség nyilván nem ez, de az MFB Csoport termékei minden szituációban segítséget tudnak adni – mondta.

Mikesy Álmos (vezérigazgató-helyettes, Hiventures) a startupokról szólt válaszában, miután a kockázati tőke-alapkezelő portfóliójában több mint 300 innovatív vállalkozás található, így március elejétől első kézből kaptuk az információkat, hogy mely cég hogyan reagált a helyzetre. Nagyon vegyes a kép – ismételte meg a többi szakértőhöz hasonlóan. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy nem mindegy milyen fázisban jár a startup, mert amelyik még csak a termékfejlesztés fázisában jár, az kevésbé van bajban, hiszen eddig sem a piacból élt. A startupok esetében pedig nem okozott gondot a munkaszervezés átalakítása, hiszen ezek a cégek eleve képesek rugalmasabban reagálni. Azt is kiemelte, hogy

több olyan digitális vállalkozásban van részesedése a Hiventures-nek, amelyek a mostani helyzet nyertesei és ezeket a startupokat komoly nemzetközi befektetők is megtalálták annak ellenére, hogy a befektetők is óvatosabbá váltak az elmúlt hetekben.

Gereben András (elnök, Equilor Befektetési Zrt.) kitért arra, hogy társaságuk a békeidőben segít a vállalkozásoknak a tőkeszerkezetük optimalizálásában. A mostani szituációban nagyon előnyös, hogy az MFB Csoport mentőcsomagjai ilyen gyorsan és hatékonyan elérhetővé váltak a vállalkozások számára. Elsősorban az Equilor a középvállalkozási szegmens tetejével, illetve a nagyvállalatokkal van kapcsolatban, így az ő problémáikat látják és azt tapasztalták, hogy vannak, akiket telibe találta a válság, de vannak, amelyek úgy tekintenek a helyzetre, mint lehetőség és készen állnak az adott piac konszolidálására. Szerinte a most bemutatott mezzanine jellegű, kedvezményes tőkeprogramok arra is nagyon alkalmasak, ha valamelyik hazai vállalkozás a határon túlra terjeszkedne, de nincs meg hozzá a saját tőkéje.

Fentről indulva balról jobbra: Csiki Gergely (Portfolio), Búza Éva (Garantiqa), Garamvölgyi Balázs (MFB Bank), Mata Erika (Budapest Bank), Mikesy Álmos (Hiventures), Gereben András (Equilor)

A konferencián elhangzott előadásokról szóló cikkünk itt olvasható:

Mennyire pörögnek az új programok?

Búza Éva (Garantiqa Zrt, vezérigazgató) elmondása szerint jelentős az érdeklődés az új programjaik iránt az előkészítői szakaszban. Emlékeztetett arra, hogy az új krízis programok megkettőzik a társaság tevékenységét, folyamatokban és termékpaletta tekintetében is. Jelenleg is folyamatban van a partnerekkel való egyeztetés, és majd ezt követően tudja a Garantiqa a kérelmeket befogadni.

Mikesy Álmos (vezérigazgató-helyettes, Hiventures) szintén arról beszélt, hogy az új tőkeprogramjaik iránt rendkívüli a kereslet. Úgy gondolom, hogy a programjaink valós igényekre reagáltak, ezt is bizonyítja, hogy 73 cég már regisztrált is valamelyik programra, velük már konkrét tárgyalások is elindulhatnak a napokban. Az első finanszírozásokra már a napokban sor kerülhet, tekintettel arra, hogy a Hiventures a saját portfóliójában meglévő cégek számára is nyújtja ezeket a finanszírozásokat – mondta. Márciusban már több mint 1 milliárd forintot folyósított a Hiventures még a korábbi tőkeprogramok keretében, így az a forrás is már komoly segítséget jelentett a cégeknek – ismertette. Ezeknek köszönhetően innovatív, magasan képzett munkahelyeket tudtunk megmenteni, illetve bővíteni.

Tudatos felkészülés a generációváltásra
Jön a Hiventures-Portfolio online konferenciasorozatának következő állomása. A téma: generációváltás:

Mit tehetek, ha nem tudom fizetni a béreket?

Garamvölgyi Balázs (főigazgató, Magyar Fejlesztési Bank Zrt.) tájékoztatása szerint azoknak a cégeknek, amelyeknek nehézséget okoz a munkabérek kifizetése, lehet segítség az MFB Krízishitel programja, amely mögött 80%-os állami kezességvállalás áll, amely rendkívüli mértékben meg tudja támogatni azt, hogy a pénzügyi vállalkozások finanszírozást tudjanak nyújtani a vállalkozások részére. Arra viszont mindenkinek felhívta a figyelmét, hogy azzal, hogy az MFB Csoport biztosítja a finanszírozási lehetőséget, természetesen egy kockázatkezelési vizsgálaton átesnek az érintett cégek. Az állami garancia díja rendkívül alacsony, gyakorlatilag 0,1%-os díj, ami különösebben nem terheli meg a cégek büdzséjét.

A legfontosabb tanulság a cégtulajdonosok számára

Mata Erika (vállalati értékesítési vezető, Budapest Bank) úgy vélekedett, hogy a mostani válsághelyzet rámutatott arra, hogy a gyorsaság és a rugalmasság mennyire fontos az üzleti életben. Erre ugyanis szüksége van a vállalkozásnak is, de így kell reagáljanak a pénzügyi forrásokat biztosító pénzügyi vállalkozások is.

Gereben András (elnök, Equilor Befektetési Zrt.) szerint az ilyen válsághelyzetekben nem megijedni kell, hanem a lehetőségeket kell keresni. Tanácsadóként ilyen zavaros helyzetekben segítünk az ügyfeleknek, megfogjuk a kezüket, hogy megtalálják azokat a pontokat, amelyek mentén a kilábalási szakaszban kitörhetnek.

Címlapkép: Egy vendég ül egy kávézó teraszán Nyíregyházán a Kossuth téren 2020. május 4-én. A koronavírus-járvány miatti korlátozások Budapesten és Pest-megyén kívüli részleges feloldása értelmében vidéken ismét kinyithattak az éttermek és kávézók teraszai, kerthelyiségei. Forrás: MTI/Balázs Attila

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF