Elárulta a kormány, mennyi új forrást jelent a gazdaságnak az EXIM és az MFB kötvénykibocsátása

Portfolio
Összesen több mint 2,3 milliárd dollárnyi forrást vont be az EXIM és az MFB a nemzetközi pénzügyi piacokról, ennek 36 százaléka, 844 millió dollár biztosít új forrást a gazdaság szereplői számára - összegezte közleményében az elmúlt hetek kötvénykibocsátásait a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Idén nem tervez a két bank további kötvénykibocsátást.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó EXIM és az MFB az elmúlt egy hónapban összesen 2,375 milliárd dollárnyi forrást vont be a nemzetközi pénzügyi piacokról:

  • az EXIM 2023. április 26-án tartott devizakötvény aukciót, ahol 5 éves lejárat mellett 1,25 milliárd dollárnyi forrást gyűjtött 6,32 százalékos, euróban kifejezve 5,7 százalékos kamattal,
  • az MFB 2023. május 24. tartott devizakötvény kibocsátást, ahol 5 év 1 hónapos lejárat mellett 1,125 milliárd dollárt vont be, 6,5 százalékos, euróban kifejezve 5,73 százalékos kamattal. Ez volt az MFB történetének eddigi legnagyobb kötvénykibocsátása.

A kibocsátásokon az előzetes várakozásokhoz képest lényegesen alacsonyabb hozamszint alakult ki mindkét esetben - közölte a minisztérium.

Az EXIM és az MFB

a 2,375 milliárd dollárból összesen 1,531 milliárd dollárt fordítanak lejáró kötelezettségeik finanszírozására,

így a sikeres tőkebevonás 844 millió dollárnyi új forrást biztosít a magyar gazdaság megerősítését, a vállalkozások versenyképességének növelést, valamint új beruházások és fejlesztések megvalósulását támogató fejlesztési programok számára.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alatt álló két magyar fejlesztési bank idén további kötvénykibocsátást nem tervez - közölték.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF