Aláírták: hivatalosan is az MBH Banké lett a Fundamenta-Lakáskassza

Portfolio
Lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35%-os tulajdonrészére vonatkozó részvényadásvételi folyamat: az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává. A bank ezzel 480 ezer ügyféllel, 530 milliárd forintnyi hitel- és 570 milliárd forintnyi betétállománnyal gyarapodik.

2023 novemberében írt alá részvényadásvételi megállapodást az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonrészének megvásárlásáról a korábbi nagytulajdonossal, a német Bausparkasse Schwäbisch Hall AG-val (BSH), illetve két kisebbségi tulajdonossal, az osztrák Bausparkasse Wüstenrot AG-val és a német Wüstenrot & Württembergische AG-val.

Ma a hivatalos jogi aláírási folyamat után Barna Zsolt, az MBH Bank elnök-vezérigazgatója és Mike Kammann, a BSH AG igazgatóságának elnöke ünnepélyesen aláírta a tranzakció zárásának megerősítéséről szóló nyilatkozatot. A zárást követően

a Fundamenta az MBH Bank konszolidált leányvállalataként, de önálló entitásként működik tovább, saját márkanévvel és cégvezetéssel.

Az akvizíció az MBH Bank számára jelentős növekedést jelent: 480 ezer ügyféllel, 530 milliárd forintnyi hitel- és 570 milliárd forintnyi betétállománnyal gyarapodik.

Az MBH Bank közleménye szerint a banknak az a célja, hogy a két vállalkozás között már meglévő és még kiaknázatlan szinergiák révén a Fundamenta csoporttal kiegészülve, a hazai megtakarítási és jelzáloghitel-piac vezető szereplőjévé váljon. A bank kiterjedt fiókhálózata és a Fundamenta Személyi Bankár hálózata együttesen a hazai piacon olyan értékesítési erőt képvisel, amelyre támaszkodva a bank átfogó megtakarítási és ingatlanhitelezési ökoszisztéma létrehozását tervezi, tovább erősítve a piaci pozícióját olyan területeken, mint a lakás-előtakarékosság, ingatlanközvetítés, lakáshitelezés és zöldenergia. A termékpaletták kombinálásával, banki, lakás-takarékpénztár és biztosítási termékek összekapcsolásával, valamint az ügyintézés hatékonyságának növelésével számos új befektetési, biztosítási és hiteltermékhez juthatnak majd a keresztértékesítés során az ügyfelek – fogalmazott a bank közleménye.

Kiemelt cél továbbá a Fundamenta hitelezési képességének növelése, a hitelezési volumen növelésével és a megtakarítási állomány bővítésével. Emellett az MBH Csoport 1,5 millió meglévő lakossági ügyfele további potenciált nyújt a lakás-takarékpénztári termékek népszerűsítésében - írták. Az akvizícióról részletesen alábbi cikkeinkben írtunk:

A bank a BÉT honlapján azt is közölte, hogy a tranzakció előzetes versenyhatósági, illetve felügyeleti engedélyezése sikeresen lezárult, a Gazdasági Versenyhivatal mint versenyhatóság a 2024. január 15. napján kelt ÖB-2/2024/6 számú hatósági bizonyítvánnyal, a Magyar Nemzeti Bank, mint felügyeleti hatóság pedig a 2024. március 25. napján kelt H-EN-I-143/2024. számú határozatával engedélyezte a tranzakció végrehajtását. Ezt követően az eladók és a vevő a tranzakciót

2024. március 27-én végrehajtották, azaz a vevő megfizette a vételárat, az eladók pedig átruházták az adásvételi szerződésben rögzített 152 771 darab törzsrészvényt.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF