Előfizetői tartalom

Mi lesz a Fundamentával? 7 kérdés, 7 válasz az év egyik legnagyobb felvásárlásáról

Pénteken kora este jelentette be az MBH Bank, hogy megvásárolja az ország három lakás-takarékpénztára közül a legnagyobbnak, a Fundamenta-Lakáskasszának a 76 százalékos tulajdonrészét, és ezzel be fog lépni a hazai lakás-takarékpénztári piacra az OTP és az Erste mellé. A tranzakció résztvevőit tudomásunk szerint szigorú titoktartási megállapodás köti, ezért csak a lényegre szorítkozva foglaljuk most össze hét pontban, mit tudunk eddig az adásvételről.

1. Ki az eladó?

A kilencvenes évekre visszavezethető okokból szórt tulajdonosi szerkezete van az 1997 óta működő Fundamentának. A hat intézményi tulajdonos közül a legnagyobb, a Bausparkasse Schwäbisch Hall AG szűk többségi tulajdonnal rendelkezik a szakosított hitelintézetben. A nagy hagyományokkal rendelkező német lakás-takarékpénztári szektor legnagyobb szereplőjéről van szó, mely 6,5 millió ügyféllel büszkélkedik, és a 42 ezer lakosú baden-württembergi Schäbisch Hallban található a központja. Vele és a salzburgi székhelyű Bausparkasse Wüstenrottal, valamint a stuttgarti székhelyű Wüstenrot & Württembergische AG-val egyezett meg az MBH Bank az adásvételről.

Megkeresésünkre az MBH Bank elárulta: az ajánlattételi felhívásban ez az összesen 76,35%-os tulajdonrészt kitevő három tulajdonos nyilvánította ki az értékesítési szándékát, a teljes folyamat a kezdetektől fogva erre a tulajdoni hányadra irányult. Tulajdonos még az UniCredit, a Generali és a végelszámolás alá került Sberbank részesedésének átvétele után a Fundamenta Pénzügyi Közvetítő Kft. is, de az ő részesedésük megvételéről egyelőre nincs szó.

A Fundamenta tulajdonosai
Cégnév Részesedés
Bausparkasse Schwäbisch Hall 51,25%
Generali 14,88%
Bausparkasse Wüstenrot 13,63%
Wüstenrot & Württembergische 11,47%
UniCredit  7,38%
Fundamenta Pénzügyi Közvetítő 1,39%
Forrás: Opten, Portfolio  

2. Mennyit fizet a vevő a Fundamentáért?

A vételár összege nem nyilvános. Az ajánlati ár a Fundamenta cégcsoport múltbeli és jövőbeni várható jövedelmezősége, a tevékenységében rejlő potenciál és az MBH Bankcsoporttal való együttműködésből származtatható szinergiák felmérése nyomán alakult ki – közölte kérdésünkre az MBH Bank. Piaci forrásaink szerint az MBH Bank által megajánlott „rendkívül vonzó” árnak nagy szerepe lehetett az eladók döntésében, ezzel sikerülhetett megelőzni a sokáig versenyben maradó Erste Bankot és a vételtől korábban elálló OTP Bankot.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés