Előfizetői tartalom

Felállt Magyarország második legnagyobb bankja, eladásoktól hangos a pénzügyi szektor (TOP 10 sztori - 6.)

Egy globális és egy magyar bankfúziót is feljegyezhettünk idén a gazdaságtörténeti események listájára: egy mini bankválság kellős közepén március 19-én bejelentették, hogy a világ egyik legnagyobb globális bankja, a svájci UBS felvásárlás révén menti meg a csődtől legnagyobb hazai versenytársát, a Credit Suisse-t. E kényszerházasság pozitív ellenpéldája volt a legnagyobb itthoni esemény: május 1-jével egy hármas bankfúzió eredményeként létrejött az ország második legnagyobb hitelintézete, az MBH Bank. Ez utóbbit leszámítva is bővelkedett az M&A-tranzakciókban a hazai pénzügyi szektor két nagy ága: az 1000 milliárd feletti rekordnyereséget elérő bankszektor és a veszteség elkerüléséért küzdő biztosítási ágazat. Nézzük, mi minden történt!

Ritkán adatik olyan eseménydús éve az összeolvadások és felvásárlások (M&A) szempontjából a pénzügyi szektornak, mint amilyen 2023 volt. Az idei tranzakciókat három csoportba sorolhatjuk: üzleti racionalitáson alapuló tranzakciók: amikor a vásárló fél növekedési céljai megvalósítása és a részvényesi érték növelése érdekében, az eladó fél pedig az elvárttól...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés