Kulcsszint fogta meg a forint zuhanását, féléves mélyponton a dollárral szemben

Portfolio
A csütörtöki jelentős gyengülés után a pénteki nap első felében erősödni próbált a forint, majd délután Nagy Márton megszólalása után torpant meg a javulás. Este új lendületet kapott a forintgyengülés, a dollárral szemben március vége óta nem látott szintre esett az árfolyam. Az eurónál a 390-es szint állította meg a zuhanást.

Az erős bmi-adat húzza a dollárt

Az amerikai dollár pénteken erősödött a legfontosabb 6 valutát tömörítő devizakosárral szemben, mivel a világ üzleti tevékenységéről szóló legfrissebb adatok alapján az Egyesült Államoknak a többi nagy gazdasághoz viszonyítva sokkal jobb helyzetben van - írja a Reuters esti devizaértékelésében.

Az S&P Global közölte, hogy a feldolgozóipari és a szolgáltatói ágazatot nyomon követő gyorsított amerikai összetett PMI-indexe szeptemberben 50,1-es értékre csökkent az augusztusi 50,2-es végleges értékről. A szeptemberi eredmény alig haladta meg a bővülést és a zsugorodást elválasztó 50-es szintet. Európából viszont ennél sokkal rosszabb adatok érkeztek.

Az amerikai dollárindex - amely a valutát a hat fő versenytárssal szemben méri - 0,2%-kal 105,6 ponton állt, de napközben egészen 105,78 pontig emelkedett. Ezzel az index a heti 0,3% körüli emelkedés ütemére állt be, ami a 10. egymást követő heti emelkedés, a leghosszabb győzelmi sorozat közel egy évtizede.

Késő estére már a forint egy picit eltávolodott a napi mélypontjától a dollárral szemben.

A dollárhoz képest tovább esett a forint

Az euróhoz képest nem változik érdemben már a forint árfolyama az esti órákban, 390 alatt kezdett oldalazni a kurzus.

Nem így a dollár esetében: lassabb ütemű, de folytatódott a gyengülés. Már a 366,5-ös szintet is átvitte az árfolyam.

Az esti nyugalom megfogta a forintot

A forint az elmúlt órákban oldalazásba kezdett az ütemes gyengülés után. Az euróval szemben a 390-es árfolyam fogta meg a magyar devizát.

A dollárnál pedig egyelőre a 365,8-nál húzta be a féket a forint.

Gyors gyengülésbe kezdett a forint

Nem sokkal fél 6 előtt a forint gyengülése felgyorsult: az euró esetében már mindjárt itt a 390-es kurzus, pedig két órával ezelőtt még a 386-os támaszt tesztelte a magyar deviza.

A dollárhoz képest viszont egészen fájdalmas az esés, már a mostani 365,5-ös szint is március vége óta nem látott szint, és a hosszú távú trend is a gyengülés irányába mutat.

Eddig tartott a forint ereje

Késő délutánra a forint már gyengülésbe került, és már közelíti a 388,7-es szintet az euróhoz képest. A gazdaságfejlesztési miniszter kijelentéseit árazhatják a piacokon, amelyek közül kiemelendő, hogy az idei hiánycélt jelentősen emelheti a kormányt.

A dollárhoz képest is szakad le a forint, már 0,3 százalékos a napon belüli gyengülés, közel a 365,2-es szint.

A régióban kitart az erősödés

A főbb régiós versenytársak alig mozdultak az elmúlt egy órában, vagyis egyértelműen magyar hatásról beszélhetünk a forint fordulata mögött. A zloty továbbra is fél százalékos, a cseh korona pedig 0,3 százalékos erősödésben van ma.

Már gyengülésben

Nem csillapodik a forint gyengülése, már 388,7-ig emelkedett az euró jegyzése, ami 0,2 százalékkal magasabb a tegnap estinél.

Kifulladt a forint

Gyengülni kezdett a forint miután Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter arról beszélt, hogy a pozitív reálkamat fogja vissza a gazdasági növekedést, ez a vártnál gyorsabb kamatcsökkentésekre utalhat. A hírre délután 387,5-ig gyengült a magyar deviza, ami már csak 0,1 százalékkal alacsonyabb a tegnap esti szintnél. vagyis majdnem teljesen ledolgozta korábbi erősödését a magyar deviza.

Nagy Márton: vizsgáljuk az üzemanyagárakat, ha kell, beavatkozunk

2023 az infláció letörésének, 2024 a gazdasági növekedés helyreállításának az éve - mondta Nagy Márton a 61. Közgazdász-vándorgyűlésen megtartott előadásában Egerben. Három csapdát (energia, kamat, fogyasztási sokk) összesen tizennyolc intézkedéssel kezel a kormány. Aktualitásként az üzemanyagárak komponenseinek a vizsgálatát említette, amelyek körében ha túlzott elemet talál a kormány, akkor beavatkozik. Idén 0% körüli, jövőre már 4%-os GDP-növekedéssel kalkulál a miniszter, az infláció év végén a korábban vártnál kissé magasabban, 8% körül lehet. Jövőre szerinte már az lesz a kérdés, a növekedéstámogató vagy az infláció elleni politika lesz-e az erősebb.

Tovább a cikkhez

Kis lépésekkel kapaszkodik tovább a forint

Kora délutánra 386,3-ig kapaszkodott már vissza a forint, ez 0,4 százalékkal alacsonyabb a tegnap esti árfolyamnál. A régióban a lengyel zloty ennél is nagyobbat, 0,6 százalékot ugrott, míg a cseh korona 0,3 százalékos javulásban van.

Kapaszkodik vissza a forint

A csütörtöki jelentős gyengülés után elkezdte ledolgozni hátrányát a forint, most 386,9 körül jár az euró jegyzése, ami 0,3 százalékos erősödést jelent a magyar deviza szempontjából. A régióban a cseh korona hasonló javulást mutat, a lengyel zloty pedig egyelőre alig mozdult.

Megütötték a forintot, lassan megint a 390 kerülhet célkeresztbe

A forint kilátásai is szóba kerülnek október 17-én a Budapest Economic Forum konferencián. Tartson velünk!

Péntek reggel 388 körül járt a forint az euróval szemben, ez megegyezett a csütörtök esti árfolyammal. Tegnap érezhetően gyengült a magyar deviza, nagy lendülettel tört ki a korábbi 380-385-ös sávból. Ez összefügghetett Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György jegybankelnök éles szóváltásával, illetve a miniszter által belengetett újabb költségvetési intézkedésekkel. Varga Mihály arról beszélt, hogy a bankadó megemelését és a kedvezményes hitelek kivezetését is mérlegelheti a kormány a költségvetés felülvizsgálata során. Elmondása szerint szeptember végéig készülhet el az idei büdzsé módosítása, szavai alapján a 3,9 százalékos hiánycél valószínűleg további intézkedésekkel sem lesz tartható. Kis zavart okozott a befektetők számára, hogy Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető rövid időn belül cáfolta a pénzügyminiszter felvetését. Így összességében a tegnapi nap csak növelte a költségvetés körüli bizonytalanságokat, hiszen egyre valószínűbb a kiigazítás szükségessége, azonban annak szerkezetéről a jelek szerint komoly vita van a kormányon belül. Ez pedig a következő napokra is rányomhatja a bélyegét a piacon, a szereplők egyértelmű jelzéseket várnának a kormány részéről. A dollárral szemben most 364 közelében járunk, míg az angol font 446,8 forintba kerül.

A forint régiós versenytársai közül a lengyel zloty és a cseh korona is minimális erősödéssel kezdte a napot az euróval szemben. A feltörekvő piacon a török líra stagnál, az orosz rubel pedig 0,1 százalékos erősödésben van a dollárral szemben.

Az euró-dollár árfolyam 1,07 alá esett az elmúlt napokban az EKB és a Fed kamatdöntéseit követően, a befektetők továbbra is újabb kamatemelésre és tartósan szigorú kondíciókra várnak Amerikában, ami a dollár erősödése mellett szólhat. Péntek reggel 1,0657 körül járt a jegyzés, ami gyakorlatilag megegyezik a csütörtök estivel. A japán jen fél százalékkal gyengült a ma reggeli kamatdöntést követően, míg az angol font 0,15 százalékot veszített a dollárral szemben.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Népszerű

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF