Megszólalt Mr. Jen: Ha tovább esik az árfolyam, a kormány beavatkozhat

Portfolio
A japán hatóságok beavatkozhatnak, ha a jen 155-160-ra süllyed a dollárral szemben, Eisuke Sakakibara, a japán kormány devizáért felelős egykori tisztviselője szerint.

A Bank of Japan keddi döntése, amellyel megszüntették a negatív kamatokat, a japán valuta eladását váltotta ki, mivel Kazuo Ueda jegybankelnök megismételte, hogy a monetáris kondíciók egyelőre lazák maradnak - tekintettel a japán gazdaság törékeny fellendülésére. Nem kötelezte el magát a végső kamatszint mellett sem.

Szerdán, az amerikai jegybank kamatdöntése előtt, a jen négyhónapos mélypontra esett a dollárral szemben, 151 körüli szintre esett, és az euróval szemben pedig 2008 óta a legalacsonyabb szintre esett.

A 155, 160 egy kicsit túlzás. Ha ez megtörténik, akkor beavatkozhatnak

- mondta szerdán a CNBC-nek Sakakibara, aki jelenleg az Indiai Gazdasági Tanulmányok Intézetének elnöke. Sakakibara a japán hatóságokra, például a pénzügyminisztériumra utalt.

Várakozásai szerint a jen az év végére vagy 2025 elejére 130-ig erősödik, mondván, hogy a deflációs időszaknak vége. "Az infláció időszaka következik" tette hozzá.

A "Mr Yen" becenévre hallgató Sakakibara arról ismert, hogy az 1990-es évek végén, Japán pénzügyminiszter-helyetteseként és nemzetközi ügyekért felelős minisztereként befolyásolta a jen árfolyamát.

Az évtizedek óta tartó alkalmazkodó monetáris politika Japánban - még akkor is, amikor más globális központi bankok az elmúlt két évben szigorítottak - a japán jent a carry trade ügyletek finanszírozó devizájává tette.

A Japán és az Egyesült Államok, valamint a világ más részei közötti hatalmas kamatkülönbség gyengén tartotta a jent, mivel a befektetők alacsony költséggel vettek fel kölcsönt Japánban, és magasabb hozamot biztosító devizában vásároltak eszközöket.

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF