Portfolio signature

Történelmi döntés: véget ért a negatív kamatok kora a világon

Portfolio
A japán központi bank 2007 óta először emelte a kamatlábakat kedden, és ezzel véget vetett a negatív kamatok korának is. A Bank of Japan volt az egyetlen jegybank, amely még ragaszkodott a negatív kamatokhoz. A döntést azzal indokolták, hogy az idei évben erőteljes bérnövekedés jelei mutatkoznak. A jegybank a döntés ellenére azt is jelezte, hogy a támogató monetáris politika korszaka még nem ért véget ezzel.

A Bank of Japan arra is figyelmeztetett, hogy nem készül agresszív kamatemelési sorozatba, és arra számít, hogy az támogató pénzügyi feltételek egyelőre fennmaradnak, tekintettel a világ negyedik legnagyobb gazdaságának törékeny növekedésére – idézi a jegybankot a CNBC.

A BOJ a kétnapos márciusi kamatdöntő ülése végén kiadott közleménye szerint -0,1%-ról 0% és 0,1% közé emelte rövid távú kamatlábait. Japánban 2016 óta volt érvényben a negatív kamatlábak rendszere.

A központi bank emellett megszüntette a japán államkötvényekre vonatkozó hozamgörbe-szabályozási politikáját, amellyel a központi bank a hosszabb távú kamatlábakra hatott a kötvények szükség szerinti vásárlásával és eladásával.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés