Valósággal felrobbantak az áfabevételek

Portfolio
A második negyedévben 22,6 milliárd forintos többletet ért el a kormányzati szektor, ami a GDP 0,2%-át tette ki. Erre legutóbb negyedéves alapon 2016 harmadik negyedévében volt példa. Az egyenleg lényegesen jobb a 2017-es azonos időszaki adatnál. Ezzel a hiány 4 negyedéves gördülő átlaga 2,7%-on állt az idei első félév végén.
Többletet produkált a második negyedévben az államháztartás a KSH keddi közlése szerint. Ez a bevételek jelentős növekedésének volt köszönhető elsősorban. Összesen 490,6 milliárd forinttal, 11,6%-kal emelkedtek a bevételek, elsősorban a termelési- és importadók növekedésének köszönhetően. Ezen belül az áfabevételek 142,9 milliárd forinttal voltak magasabbak, csak a második negyedévben 1041 milliárd forint érkezett be, ilyen magas negyedéves áfa-bevételi számra még soha sem volt példa.

Az áfabevételek a tavalyi második negyedévhez képest elképesztő tempóban, 15,9%-kal bővültek.




A második negyedév kedvező bevételi adatain az egyéb bevételek segítettek, 189 milliárd forinttal voltak ugyanis magasabbak, mint tavaly ilyenkor.


A kiadások ezzel párhuzamosan visszafogottabb ütemben, 9%-kal növekedtek, ami 388 milliárd forintos növekedés.

Ezen belül a leginkább az egyéb kiadások 130 milliárd forinttal voltak magasabbak, a bruttó állóeszköz-felhalmozás 126 milliárd forinttal volt magasabb. Ez 30%-os növekedés a tavalyi második negyedévhez viszonyítva, vagyis rendesen felrobbantak az állami finanszírozású beruházások az április-júniusi időszakban.

Ha egy év távlatából nézzük

A második negyedéves kis többletének köszönhetően a négy negyedéves hiány gördülő átlaga 2,7%-ra csökkent a GDP arányában.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF