Még évekig nem kerülhet komolyan szóba a magyar euró

Portfolio
Hiába látjuk, hogy megint elkezdődött a vita a magyar euró bevezetéséről, komolyabban várhatóan még évekig nem kerül majd szóba ez a téma – hangzott el a Raiffeisen Bank csütörtöki elemzői beszélgetésén. A bank szakemberei szerint Nyugat-Európa idén elérheti a gazdasági ciklus alját, Magyarország pedig nem a romló külső környezet miatt lassul, hanem azért, mert kifulladt néhány „rakétánk”.

Lassul a magyar gazdaság növekedése, de ennek nem elsősorban a külföldi konjunktúra az oka, hiszen annak már meg kellett volna jelennie a számokban, de egyelőre csak minimális lassulást látunk – mondta a csütörtöki beszélgetésen Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Szerinte a lassulás sokkal inkább annak tudható be, hogy „kifulladóban van a magyar gazdaság néhány rakétája”, elsősorban az állami beruházások visszaesése feltűnő az uniós források miatt.

A bank elemzői az idei év második felére 4% körüli, 2020-ban pedig 2,8%-os gazdasági növekedést várnak, miközben az infláció nem tartogat majd komolyabb meglepetéseket, 3% körül ingadozhat.

Török Zoltán szerint a kormány láthatóan próbálja tompítani ezt a lassulást, a babaváró hitel például óriási hitelfelvételi hullámot indított be, és vannak még tartalékok a hitelezésben, ami további fogyasztás- és beruházásélénkülést hozhat.

Van igazság Matolcsy György véleményében az eurózónáról, szerintünk a magyar euró jó ideig nem kerül majd terítékre

- emelte ki Török.

A vezető elemző szerint a magyar gazdaságnak jelenleg nagy igénye van még az önálló monetáris politikára. Az MNB-nek sok olyan programja van, melyeket a jelenlegi magyar gazdaságra szabtak, amíg ezek tartanak, addig várhatóan szóba sem kerülhet az euró bevezetése. Ez a következő két-három évben várhatóan így lesz, annál hosszabb távra egyelőre nem látni.

A Raiffeisen Bank szakembere szerint utána sem biztos, hogy el kell köteleződnie Magyarországnak az euróbevezetés mellett, az árfolyam fontos eszköz lehet egy a mostanihoz hasonló helyzetben, amikor a komoly béremelkedés mellett menedzselni kell a gazdaság versenyképességét. A forint árfolyamával kapcsolatban a bank elemzői azt gondolják, hogy 325-330 körül lesz „az új egyensúlyi árfolyam” egy darabig, majd hosszútávon jöhet egy ennél is gyengébb árfolyam. Vagyis folytatódhat a trendszerű leértékelődés, ami mellett időről időre beállhat egy stabilabb árfolyamszint.

Az amerikai gazdaság látszólag rendben van, mostanra a Fed is hasonlóan vélekedik, úgy tűnik, hogy az eddigi három kamatvágás elegendő volt – mondta Blahó Levente, a Raiffeisen elemzője.  Szerinte átfogó kereskedelmi megállapodásra továbbra sincs esély a közeljövőben, de a jövő évi választás miatt Trumpnak szüksége van arra, hogy valamit letegyen az asztalra.

Azt gondoljuk, hogy recesszió nem lesz az Egyesült Államokban, fennmaradhat a jelenlegi egészséges, 2% körüli növekedés – tette hozzá Blahó. Közben az eurózóna várhatóan idén eléri a jelenlegi ciklus alját, 1% körül lehet a növekedés, a német gazdaság viszont lehet, hogy csak fél százalékkal bővül majd.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF