Szokatlan év volt a 2020-as, ezért is kell okosan csinálni a céges évzárást

Jancsa-Pék Judit
Közeledik a 2020-as évzárás végső határideje. Ugyan a határidő és a kötelezettségek is megszokottak, de mivel 2020 nagyon is szokatlan volt, az évzárási teendőket sem szabad rutinszerűen végezni. Egyrészt most valóban itt az ideje az adó-megtakarításnak, másrészt érdemes odafigyelni az adminisztrációs feladatok részleteire is.

Teendők és határidők

Május 31-e hivatalosan a társasági adó vagy kisvállalati adó, a helyi iparűzési adó, az innovációs járulék és a kiskereskedelmi különadó bevallásának és befizetésének, valamint a 2020-as évről szóló beszámoló közzétételének határideje a naptári éves adózást követő vállalkozásoknál. Idén a koronavírus-járványra visszavezethető indokok alapján a hatóságok egy hónap késedelmet méltányolnak, melyet június 30-ig benyújtott igazolási kérelmekben lehet igényelni.

Az idei év számvitelileg is különleges, hiszen kezelni kell a járvány gazdasági hatásait, az esetleges új tevékenységek indítását, korábbiak leállítását, megszűntetését, a hitel moratóriumhoz kötődő felfüggesztett kamatfizetést és a forint gyengülésének számviteli összefüggéseit. Évzáráskor érdemes frissíteni a számviteli politikákat is: például a leltárkészítési és leltározási, az értékelési, az önköltségszámítási és a pénzkezelési szabályzatot.

A transzferár nyilvántartásokat is el kell készíteni a bevallás benyújtásáig

A transzferár-nyilvántartások elkészítésének határideje egybe esik a társasági adóról szóló bevallások tényleges benyújtásával. Ugyan már csak az évi 50 millió forintos ügyletérték felett kell transzferár nyilvántartást készíteni, viszont ezeknek minél pontosabbnak kell lenniük, ugyanis a hatóságok még mindig nagyon sok hiányosságot találnak. Tavaly az adóhatósági transzferár ellenőrzések több, mint 70%-a volt problémás, amelyek következtében nem csupán a formai hibákat bűntették, de az adóalap újraszámításával keletkező adóhiányt is. Idén semmiképpen sem szabad elfeledkezni a COVID hatások bemutatásáról. Ez ugyanis olyan mértékben változtatta meg a piaci viszonyokat, hogy nem tanácsos a korábbi dokumentumokat alapul véve sematikusan készíteni a tavalyi év ügyleteit bemutató nyilvántartástokat.

Hogyan csökkenthetjük a fizetendő társasági adót?

A veszteséges vállalkozások két lehetőség közül választhatnak: befizetik a minimumadót, vagy nyilatkozatot tesznek arról, hogy veszteségük a jogszerű gazdálkodás során keletkezett, és nem vállalják a minimumadó megfizetését. Általában érdemes az első megoldást választani, mert ezzel a vállalkozás elkerülheti az adóellenőrzést, de a 2020-as zárás ebben a tekintetben is különleges. Sokan lehetnek, akiket a járvány miatt kialakuló válság olyan súlyosan érintett, hogy érdemes élniük a nyilatkozattétel lehetőségével. A veszteség egyébként 5 adóévig használható fel a nyereség csökkentésére, annak 50%-áig. Azok a szerencsések, akik nyereségesek, szintén csökkenthetik fizetendő adójukat. Ha tervezett beruházásaikra fejlesztési tartalékot képeznek, mellyel jelentős adómegtakarítás érhető el. A 2020-as év teljes pozitív eredménye tartalékba helyezhető.

Vigyázat! A kiskereskedelmi különadót csak időarányosan kell fizetni.

A kiskereskedelmi különadó bevallására is fontos odafigyelni, ugyanis csak a bevezetés napjától kell azt megfizetni, ami a naptári év szerint, folyamatosan működő vállalkozásoknak május 1-december 31. közötti 245 napra jutó összeget jelenti.

Érdemes az olcsóbb önellenőrzéssel elkerülni a bírságot!

A kötelező feladatokon túl érdemes önkéntesen is elvégezni néhány feladatot, például átvilágítani az előző év adózási gyakorlatát. Így előbb fedezhetjük fel, és javíthatjuk ki az esetleges hibákat, mint a hatóság, amely a digitális adózás korában már automatikusan, távolról is kiszúrhatja ezeket. Ha a cég saját maga korrigál, azaz önellenőrzést hajt végre megtakaríthatja a bírságot és a kamatot. Önellenőrzés esetén csak a jegybanki alapkamat szerinti időarányos pótlékot kell megfizetni (1-szeres vagy 1,5-szeres). Ha az adóhatóság fedezi fel a hibát, akkor 50%-ig terjedő adóbírságot és a jegybanki alapkamat + 5 százalékpontnyi késedelmi pótlékot kell fizetni, ezen felül az adminisztrációs hibákért fix összegű mulasztási bírságokat (pl. transzferár nyilvántartás hiánya esetén ügyletenként akár 2 millió Ft-ot).

Jancsa-Pék Judit

partner, adószakértő

LeitnerLeitner

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF