A világon visszaszorulóban a járvány, Magyarországon emelkedik az új esetek száma

MTI
Portfolio
A világon összességében csökken a koronavírusos esetek száma, Európában azonban stagnál a járvány, Magyarországon pedig az elmúlt hetekben emelkedő esetszámot látni. A koronavírus-járványról szóló híreinket hétfőn ebben a cikkünkben szedjük össze.

Megugrott az oltási hajlandóság Belgiumban, miután az oltottak további kedvezményt kaptak

Vallóniában, Belgium déli, francia nyelvű országrészében ötszörösére nőtt a koronavírus elleni oltásra jelentkezők száma, miután a regionális parlament az oltási igazolvánnyal rendelkezők szórakozási lehetőségeinek kiszélesítését jelentette be - erről tájékoztatott a belga sajtó hétfőn.

Megugrott az oltási hajlandóság Belgiumban, miután az oltottak további kedvezményt kaptak

Oroszország új koronavírus elleni vakcinát fejleszt

Egy Covid-19 elleni, Betuvax elnevezésű új vakcina tesztelése kezdődik meg októberben Oroszországban, ennek első és a második szakasza leghamarabb jövő februárban vagy márciusban fejeződhet be - közölte hétfőn az orosz egészségügyi minisztérium.

Oroszország új koronavírus elleni vakcinát fejleszt

Döntött a magyar parlament a koronavírus-törvényről

Hozzájárult az Országgyűlés hétfőn a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény hatályának meghosszabbításához, így az 2022. január 1-jéig érvényben marad. A Ház erről 112 igen szavazattal, 25 ellenvoks mellett döntött, tartózkodás nélkül.

Döntött a magyar parlament a koronavírus-törvényről

Kuba saját fejlesztésű vakcinákat küldött Venezuelának

Kuba a koronavírus elleni, saját fejlesztésű vakcinákat tartalmazó szállítmányt küldött első ízben Venezuelának - közölte a Telesur latin-amerikai televízió hétfőn.

A caracasi központú tévé híradásában nem hangzott el, hogy Venezuela hány adag Abdala nevű vakcinát kapott a "testvéri" Kubától.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem hétfői összesítése szerint a gazdasági és politikai válságban lévő 28 milliós Venezuelában a világjárvány kezdete óta 362 ezer ember kapta el a koronavírust, és 4395-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe.A vakcinafejlesztésben gazdag tapasztalatokkal rendelkező Kuba a latin-amerikai országok közül elsőként fejlesztette ki a koronavírus elleni saját oltóanyagát, már kétfajta vakcinája is van, az Abdala és a Soberana 02. A kubai egészségügyi minisztérium szerint a klinikai tesztek során az előbbi 92,3 százalékos, az utóbbi pedig 91,2 százalékos hatékonyságot mutatott. Mindkét vakcinagyártó tárgyalásokat folytat az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) az oltóanyagok nemzetközi elismeréséről.

Kuba a múlt héten az ugyancsak szocialista táborhoz tartozó Vietnamba is küldött az Abdala vakcinából. Havannában közölték, hogy átadják Hanoinak a készítmény gyártási technológiáját is, így Vietnam lenne az első ország, amely saját maga állítja elő ezt a kubai oltóanyagot.

Miguel Díaz-Canel kubai államfő az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakának általános vitáján a minap videólinken át felszólalva bírálta a koronavírus elleni vakcinák egyenlőtlen elosztását, hangsúlyozva, hogy a szegényebb országok lakói még mindig az első oltásukra várnak. Kifogásolta, hogy a világszerte felhasznált vakcinák több mint nyolcvan százalékát közepes-, illetve magas jövedelmű országokban adták be, amelyek a világ lakosságának alig felét teszik ki.

(MTI)

Koronavírus: megérkezett a hétfő reggeli magyar adat

Az elmúlt három napban 1183 új fertőzöttet talált a hazai járványügy, és elhunyt 20 beteg. 478 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 71-en vannak lélegeztetőgépen - olvasható a kormányzati koronavírus portálon. A beoltottak száma 5 879 178, közülük 5 630 587 fő már a második oltását is megkapta, 714 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.

Koronavírus: megérkezett a hétfő reggeli magyar adat

Kiderült, mennyi magyar iskolás van már beoltva

Az online időpontfoglalással és az iskolai oltásokkal együtt jóval 230 ezer felett van azon diákok száma – jelezte a Magyar Nemzetnek adott interjúban Kásler Miklós. Az emberi erőforrások minisztere azt is hangsúlyozta, hogy a Klebelsberg képzési ösztöndíjprogramnak köszönhetően több mint hétszáz tanár helyezkedik el 2021/2022-es tanévben, akik 65–70 százaléka már szeptember végéig munkába áll.

Kiderült, mennyi magyar iskolás van már beoltva

A világon visszaszorulóban a járvány, Magyarországon emelkedik az új esetek száma

A világon egy újabb hullámot követően összességében trendszerűen csökkenő esetszámokat látni, Ázsiában, az Egyesült Államokban és több korábbi gócban is visszaszorulóban a járvány.

Európában azonban stagnáló esetszámokról érkeznek a jelentések, Magyarországon pedig július vége, augusztus eleje óta lassú ütemben, de emelkedik az új esetek száma.

A címlapkép forrása: Getty Images.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF