A vállalati digitalizáció jó úton halad, de még sok a teendőnk (x)

Portfolio
Az Európai Beruházási Bank friss digitalizációs indexén három helyet javítva, jól szerepelt Magyarország

(x)Az EBB vállalati digitalizációs indexén az uniós átlagot is meghaladva nagyon jól szerepeltünk. A számokat és benne a Modern Vállalkozások Programjának tevékenységét Kott Ferenc, az MKIK Digitalizációs Kollégiumának elnöke értékeli.

Kott Ferenc, elnök, MKIK Digitalizációs Kollégium

Mit vizsgál ez az index?

Ez egy kompozit index, a digitális infrastruktúrát, a szoftverhasználatot, a vállalkozások digitális felkészültségét és szemléletét is vizsgálja, közel 14 ezer európai és amerikai cég bevonásával. Hazánk három helyet javítva a 11. lett az uniós rangsorban. Ez főleg az erős digitális infrastruktúránknak és néhány előremutató technológia elterjedtségének is köszönhető, például az IoT „dolgok internete” ilyen terület. (Források: EIBIS DIGITALISATION INDEX 2020, 2021)

Kinek szól a felmérés?

Az összeállítást az unió befektetési bankja készítette, így elsősorban a befektetőknek. Szélesebb kitekintésben a teljes digitális ökoszisztémának, vagyis az iparági szállítóknak, gazdaságfejlesztési szereplőknek és a makrogazdasági döntéshozóknak, de a legfontosabb, hogy a digitalizációt tervező cégek is megerősítést kapjanak, hogy vágjanak bele a fejlesztésbe, amiben az MVP támogatása továbbra is a rendelkezésükre áll.

Modern Vállalkozások Programja

A Program célja a vállalkozások infokommunikációs technológiák iránti érzékenyítése, szemléletformálása. Díjmentes szolgáltatásokkal ösztönzi digitális eszközök bevezetésére a hazai cégeket. Kiterjedt tanácsadói hálózata, rendezvények és a ’vállalkozz digitálisan’ weboldal (www.vallalkozzdigitalisan.hu) segíti a vállalkozások tájékozódását, illetve eligazodni a fejlesztési lehetőségek és támogatások terén.

Miről tanúskodik az eredmény?

Mindenkinek fontos visszajelzés, aki Magyarországon digitális vállalkozásfejlesztéssel foglalkozik, többek között, természetesen az általunk indított Modern Vállalkozások Programjának is. A vállalati digitalizáció területén tett erőfeszítéseink eredményesek voltak, ebben az eredményben az a 20 ezer cég is benne van, akiket a Program eddig segített, erre büszkék vagyunk. De sok még a teendőnk, főleg a mikrovállalkozások körében.

A fejlesztésükkel tudunk még előrébb kerülni a listán?

Ez a cél, a digitális eszköz- és alkalmazáshasználat terén van még sok feladatunk. A KKV-k felső szegmense egyre jobban teljesít, de fontos a mikrók tömegének, a derékhadnak a felzárkóztatása is. Meg kell ismertetnünk a jó gyakorlatokat minél többekkel. A 2016 óta működő programunk várhatóan az új uniós költségvetési ciklusban is folytathatja a munkát. Ezzel a felhatalmazással szeretnénk még több céghez eljutni és támogatni őket.

Kott Ferenc

Információs társadalom és digitális gazdaság szakértő, az MKIK Digitalizációs Kollégiumának elnöke. Az elmúlt években a hazai gazdaság digitalizációján dolgozott, több kiemelt gazdaságfejlesztési és digitalizációs program előkészítésében és magvalósításában vett részt. 2012-ben a VOSZ „Év vállalkozójának” választották, 2015-ben az „Információs Társadalomért” miniszteri kitüntetésben részesült.

(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF