Nagy Márton: megszakadhat a gázár és a forintárfolyam együttmozgása, íme a halasztott fizetés részletei

Portfolio
Az ellátásbiztonság mellett pénzügyi szempontból is biztonságossá teszi Magyarország gázellátását az MVM ma bejelentett két lépése, megszakítva a gáz tőzsdei ára és a forint árfolyama közötti szoros együttmozgást – közölte egy mai sajtóbeszélgetésen Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszer. Ismertette: 2022 októberétől 2023 márciusáig, vagyis hat hónapra szól az oroszoktól kapott halasztott fizetés a gázár egy bizonyos (üzleti titkot képező) küszöbérték feletti részére. Minden egyes hónap küszöbérték feletti gázárát egy, két és három évvel később, vagyis 3 egyenlő részben fizetjük ki 2026 márciusáig.

Részletek a bejelentésről:

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy mai háttérbeszélgetésen elmondta:

  • mindkét ma bejelentett intézkedés a fizetési mérleg probléma kezelése érdekében történik, az igazi cél a sérülékenység csökkentése, a fizetési mérleg probléma jelentős mérséklése,
  • a gáz árának az alakulása és a forintárfolyam alakulása összekapcsolódott az utóbbi időben, jelentős korreláció figyelhető meg a két mutató között,
  • ez a folyó fizetési mérlegen keresztül hat, a magas gázár euróban rontja a folyó fizetési mérleget a romló cserearányokon keresztül,
  • a bejelentés célja, hogy megszakítsa a gázár és a forint árfolyama között együttmozgást.
Erről a témáról is bizonyára szó lesz a Portfolio holnapi, október 4-i Energy Investment Forum konferenciáján. További részletek:

Halasztott fizetés az orosz gázra

2021-ben a teljes gázfogyasztásunk 11 milliárd köbméter volt, ebből a hazai termelés 1,5 milliárd köbmétert biztosított, tehát 9,5 milliárd köbméter forint volt az import. Ennek a fele spot tranzakciókon keresztül, tőzsdéken, különböző ügyfelektől érkezett Magyarországa, másik 4,5 milliárd köbméter fele pedig a Gazprommal kötött hosszú távú szerződés (LTC) alapján. Vásárolunk efölött idén 732 millió köbmétert is.

Amikor az orosz hosszú távú gázszerződés alapján leszállítják a gázt, akkor

mindig az előző (T-1) hónap napi átlagára alapján számlázzák ki nekünk a gázt. Az ár alapja a rotterdami gáztőzsde árfolyama. A kormány nem árulhatja el, milyen árképzési mechanizmus, de együtt mozog vele:

ha feljebb megy a tőzsdei ár, többet kell fizetnünk euróban a gázért, amit Oroszországban egy technikai számlán váltanak át rubelre.

Az MVM számára (egy nagyjából egy hónapja megtörtént változás óta) minden egyes hónapban 30 napja van az euró beszerzéséhez a korábbi 5 nap helyett (minden nap vált), ami enyhíti a forintárfolyamra helyeződő nyomást (forintot kap az egyetemes felhasználóktól, ezt váltja át euróra). Ha a gázár feljebb megy, nagyobb a konverziós igény. Ezt szakítja meg egy küszöbérték felett a friss megállapodás az oroszokkal:

A halasztott fizetés a téli hónapokra vonatkozik, 6 hónapra: 2022 októberétől 2023 márciusáig tart. Tárgyalás kérdése, meg lehet-e hosszabbítani, de egyelőre 6 hónapra szól.

- mondta nagy Márton.

Egy bizonyos (üzleti titkot képező, de a jelenlegi 175 eurónál alacsonyabb) ár felett halasztott fizetésbe megy az ár efeletti része. A halasztásnak köszönhető könnyítés értéke 6 hónap alatt a jelenlegi gázár (175 euró) mellett közel van az 1 milliárd euróhoz, a korábbi, rekord gázárakkal számítva 3,5-4 milliárd euró is lehetne a kormány számításai szerint.

Egy bizonyos ár felett nem kell tehát fizetnünk a Gazpromnak, efölött 3 évvel halasztódik a fizetés. „Végtelen biztosítás” ez, hiszen nem fizetünk többet egy bizonyos árnál azonnal, az azonnali kockázatot az oroszok viselik.

Minden egyes hónapban megvizsgálják az árat, és ha a küszöbérték felett van az ár, a különbség 3 éves késleltetésbe megy, a küszöbárat fizetjük csak ki.

Minden egyes hónap küszöbérték feletti ára a rákövetkező 3 évben kerül elosztásra három egyenlő mértékben.

Például ha a 2022 szeptemberi (T-1 havi) tőzsdei ár októberére a küszöbérték feletti árat határoz meg, akkor a küszöbérték feletti részt három részletben egy, két, illetve három évvel később (2023 októberében, 2024 októberében és 2025 októberében) fizeti ki a kormány, és így tovább mind a hat hónapra.

A hajdúszoboszlói gáztároló párnagázának letermelése

A hajdúszoboszlói gáztárolóból kiszívjuk a párnagázt - döntött a kormány. Egy gáztárolóban kereskedelmi és párnagáz van, utóbbi a tároló működéséhez szükséges, és a kiszívásával összeszűkül a tároló kapacitása, de le tudunk termelni belőle konzervatív becslés szerint minimum 800 millió köbméter párnagázt (2,2 milliárd van benne, de technikai okok miatt ez nem mind kitermelhető), ami a mai értéken 1,5 milliárd euró. A lépés ennyivel kisebb tőzsdei vásárlási igényt és importot jelentene, de még nem döntött róla a kormány, eladja-e vagy betölti-e az ellátási rendszerbe ezt a gázmennyiséget a kormány.

Ez a lépés ez az egyben, minimum 1,5 milliárd euróval javítja Magyarország fizetési mérlegét.

A felhasználáshoz képest Európában az egyik legmagasabb, 6,4 milliárd köbméternyi tárolókapacitással rendelkezik az ország (az éves 11 milliárd köbméter), a tárolóból a párnagáz leszívása nem zavarja az ellátásbiztonságot, az éves fogyasztáshoz képest bőven 40% fölött marad a tárgyalókapacitásunk - nyugtatott meg mindenkit a miniszter.

Nemcsak ellátásbiztonsági, hanem pénzügyi szempontból is biztonságba kerülünk a két lépéssel – mondta Nagy Márton. A miniszter becslése szerint 15-20%-os gázfelhasználás csökkenés elképzelhető az energiatakarékossági intézkedések hatására.

Le kell jönni a gázról

- fogalmazott.

A Nagy Márton által megadott adatokból nagyon hozzávetőlegesen (néhány tíz eurós pontatlansággal) úgy kalkulálunk, hogy a gázárra megállapított küszöbérték 120 euró körül lehet. Makrogazdasági szempontból ez, valamint a fél év alatt felhalmozott tartozás 3 évre történő szétporlasztása, valamint a párnagáz kitermelése és felhasználása tűnik a legnagyobb jelentőségű tényezőnek.

A gáz ára érthető módon nyomasztja a forint árfolyamát, hiszen minél drágább az energiahordozó, annál nagyobb devizaigény keletkezik a gazdaságban, és ez annál több forinteladást indukál. Ezért a gázár emelkedése a folyó fizetési mérleg előre látható romlásán keresztül gyorsan lecsapódott a forint árfolyamában. A forint elmúlt hónapokban mutatott súlyos alulteljesítésének egyik oka ez, illetve a nagyobb energetikai sérülékenységünk (nagy, orosz importigény) volt.

A mai bejelentés szerint egyrészt a "fix árasított" gázár és a forintárfolyam között kapcsolat enyhülhet, másrészt a 120 euró körüli küszöbár rövid távon javítja a finanszírozási igényt, így csökkenti a forint-euró konverziókat, ami egy fontos forintgyengítő hatást mérsékelhet, harmadrészt a párnagáz felhasználása rövid távon egyszeri jelleggel szintén csökkenti a finanszírozási igényt. (Makrogazdasági szempontból a felhasználási forma elvileg mindegy, ha elfűtjük a párnagázt, kevesebb lesz a gázigényünk, ha eladjuk drágán, akkor plusz devizaforrása lesz az országnak az energiaimportra.)

Egy egyszerű számítással, nagyon hozzávetőleges számokkal érzékeltetve a hatást: amennyiben a küszöbár a következő fél évben például a GDP 3%-ával javítja a finanszírozási igényt, akkor a következő három évben 1-1%-kal fogja rontani azt. Az igazi előny akkor látszik majd, ha a hároméves törlesztési időszakban a piaci gázár már jóval alacsonyabb lesz a mostaninál és így már egy kedvezőbb külső egyensúlyi helyzethez képest jön a porlasztott hatású romlás. Erre van esély, hiszen a mostani piaci gázár abszurd, és nem közgazdasági logikát követ.

Érdekes kérdés még, hogy a halasztásnak mi az ára. Egyelőre arról nem tudunk semmit, hogy az orosz fél számol-e késedelmi kamatot vagy egyéb díjat a lehetőségért cserébe, és ha igen, mennyit. Ez a tétel szintén fontos lesz, hogy a mai bejelentés hatását pontosabban értékelni tudjuk.

Címlapkép forrása: Portfolio

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF