Nem viccelt a Pfizer-vakcina gyártója, fontos lépésre szánta el magát

Portfolio
A Haleon bejelentette, hogy a Pfizer eladja részesedésének körülbelül 24%-át a vállalatban. A Pfizer, amely jelenleg a Haleon 32%-át birtokolja, korábban jelezte, hogy szándékában áll tulajdonrészét "lassú és módszeres" módon csökkenteni a következő hónapokban.

Az érintett részvények ajánlati árát várhatóan március 19-én vagy annak környékén teszik közzé. A Haleon által kiadott közlemény szerint a Pfizer által birtokolt 630 millió darabos részvénycsomag a cég múlt pénteki záróárfolyamával számolva körülbelül 2,03 milliárd fontot (durván 936 milliárd forint) érhet.

A Haleon, melynek portfóliójában olyan ismert márkák találhatók, mint a Sensodyne fogkrém és az Advil fájdalomcsillapító, 2022 júliusában vált ki a GSK brit gyógyszergyártó vállalatból. A cég eredetileg 2019-ben jött létre a GSK és a Pfizer fogyasztói egészségügyi üzletágainak egyesítésével.

A GSK már korábban elkezdte eladni részesedését a Haleonban, és az utolsó januári tranzakcióval részesedése 4,2 százalékra csökkent az eredeti 12,9 százalékról.

Továbbá a Haleon bejelentette, körülbelül 315 millió font értékben vásárol vissza részvényeket közvetlenül a Pfizertől. Ez a lépés összhangban van a vállalat korábbi bejelentésével, miszerint idén összesen 500 millió font értékben tervezik saját részvényeik visszavásárlását.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF