Trükközik a kormány, ellehetetlenül a választás Indiában?

MTI
Az indiai ellenzék csütörtökön közölte, hogy nem tud érdemben kampányolni Narendra Modi hindu nacionalista pártjával szemben az áprilisban kezdődő országos választásokon, miután a kormány befagyasztotta a bankszámláit.

Rahul Gandhi, a vezető ellenzéki erő, a Kongresszus Párt vezetője csütörtökön kijelentette, hogy nincsen pénzük a kampányra, a jelöltek támogatására, és nagyon rosszul áll a szénájuk a választási harcban.    

A Kongresszus Párt február közepén jelentette be, hogy az adóhivatal késedelmes adóbevallások címén befagyasztotta a bankszámláit. A párt közölte, hogy az adóhivatal 5,1 milliárd rúpiát (9,1 milliárd forint) követel tőlük a 2018-2019-es pénzügyi évre vonatkozó adóbevallásokról folyó vizsgálat keretében. A Kongresszus Párt szerint

a szankciók politikai célokat szolgálnak, így akarják megakadályozni, hogy az ellenzéki párt Narendra Modi Bháratíja Dzsanatá Pártjának (BJP) kihívója lehessen.

Gandhi Újdelhiben tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy a múlt héten egy másik felszólítást is kaptak az adóhivataltól az 1995-96-os évre vonatkozóan. Hozzátette, hogy még kommunikációs anyagok kinyomtatására sincsen pénzük.    

Tőle szokatlan módon a párt egykori vezetője, a 77 éves Sonja Gandhi, Rahul anyja is megjelent a sajtótájékoztatón, és kijelentette, hogy az adóügyi büntetések a párt "megbénítására irányuló rendszeres erőfeszítések részei".    

A valaha India vezető politikai erejének számító Kongresszus Párt 2014-ben és 2019-ben elveszítette a két utolsó választásokat a BJP-vel szemben. A párt a következő választásokon pártszövetség keretében indul.    

Rahul Gandhi azzal vádolta meg a "demokrácia védelmére hivatott intézményeket", így a választási bizottságot, hogy nem foglal állást az ügyben.

Ma nincsen demokrácia Indiában

- jelentette ki.    

Mallikarjun Kharge pártelnök közölte, hogy

a pénzhiány "tehetetlenné" tette pártját, és "a játékszabályok nem egyenlőek".

A bankszámlák befagyasztásán túl a legjelentősebb indiai pénzügyi felügyelet vizsgálatot indított öt állam főminisztere, illetve azok családja ellen. Mind az öt főminiszter az ellenzéki Kongresszus Párt politikusa.    

Dzsagat Prakas Nadda, a BJP elnöke kijelentette: a Kongresszus Párt azért vádolja az indiai demokráciát és intézményeket, mert attól tart, hogy "történelmi vereséget" szenved a választásokon.    

A választási bizottsággal közölt legutóbbi pénzügyi információk szerint a BJP tízszer nagyobb pénzeszközökkel rendelkezik, mint a Kongresszus Párt.    

Indiában, a világ legnépesebb országában hét szakaszban tartják a választásokat, a különböző államokban különböző időpontokban voksolnak. A szavazás április 19-én indul, az eredményt a tervek szerint június 4-én jelentik be.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF