Tovább drágul a benzin - Mutatjuk a friss árakat!

Mohos Kristóf
Újabb drágulás jön a kutakon, írja a holtankoljak. Idén már több, mint 10 százalékkal drágult a benzin Magyarországon, de a dízel esetében is kedvezőtlen a helyzet.

Egyre drágább a benzin

A hét közepén tovább emelkedik a benzin ára bruttó 6 forinttal literenként. A gázolaj nagykereskedelmi ára Húsvét előtt már nem változik. Így az átlagárakat tekintve az alábbiakkal találkozhatunk szerdától: 

  • 95-ös benzin: 638 Ft/liter
  • Gázolaj: 648 Ft/liter 

Már a múlt héten új idei csúcsra került a hazai benzin ára,

a szerdai emelkedést követően pedig már 11,9 százalékos drágulásról beszélhetünk 2024-ben.

A gázolaj árfolyama is nagyot ugrott idén, eddig 9,3 százalékos a plusz.

Hogyan lehetne beavatkozni?

A hazai üzemanyagpiaci kilátásokról és a régiós árakról egy részletes elemzés keretein belül foglalkoztunk nemrég - ennek az írásnak az volt az apropója, hogy ismét jelzett az üzemanyagpiac szereplőinek a nemzetgazdasági miniszter, miszerint a régiós középmezőnybe kell tartozniuk a hazai áraknak, ugyanis ha ez nem valósul meg, akkor be fog avatkozni a kormány.

Többek között a már ismert árbefagyasztás lehet a kormány egyik eszköze a benzinár kordában tartására, ennek piacromboló hatására hivatkozva azonban óvva intenek egy ilyen intézkedéstől a szektor szereplői. Persze nem csak az árstop lehet megoldás a hazai üzemanyagárak csökkentésére, egy lehetséges variáció még (amire nem kizárt, hogy már láttunk példát tavaly), hogy szűkítheti az egyébként elég magas nagykereskedelmi árrését a Mol a piacon, mintegy "elszakítva" a nagyker-árat a piaci árak aktuális alakulásától, ezáltal is közelebb húzva a magyar üzemanyagjegyzéseket a régiós átlagárhoz. Ezen felül az adóterhek csökkentésére is lehet esetleg tere a kormányzatnak, a januárban két lépcsőben érvényre juttatott jövedékiadó-emelés ugyanis olyan mértékben lett meghatározva, ami a 420-as euró-árfolyamig elegendő, ebben a tekintetben tehát van némi mozgástér (jelenleg 397,7 forintot kell adni egy euróért).

Érdekesség, hogy a kormány még 2022 végén derogációt kért az uniótól az adóemelésre, ugyanis a vonatkozó szabály szerint mindig az előző év októberi árfolyamot kell figyelembe venni az adó szintjének meghatározásakor - 2022 október első munkanapján pedig rendkívül rossz helyzetben volt a forint, egy euróért 422 forintot kellett adni. A 2024-es emelést elméletileg a tavaly októberi euróárfolyam alapján kellett volna meghatározni, ami kb. 389 forint volt, ez jóval alacsonyabb, mint a 420.

Címlapkép forrása: Shutterstock

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF