Jelentős árkülönbségek lehetnek a tojás árában húsvétkor

MTI
Bőséges lesz a tojáskínálat a boltokban húsvétkor, de az árakban nagy különbségek lehetnek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Baromfi Termék Tanács és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) körképe szerint.

Húsvét előtt csaknem 70 féle különböző csomagolású és méretű tojás közül választhatnak a fogyasztók.

A nagy árkülönbségeket éppen a széles választék, valamint a nagyforgalmú üzletekre vonatkozó árképzési szabályok okozzák.

A szakmai szervezetek szerint ha a takarmánypiac és az energiaszektor továbbra is viszonylag nyugodt marad, az állami beavatkozások megmaradnak, valamint a forint sem gyengül jelentősen, akkor a tojás fogyasztói árában sem kell komoly emelkedésre számítani idén.

Kiemelték ugyanakkor, hogy a termelőket jelentős kihívás elé állítja az EU-ba nyomott áron érkező import, amelynek mértéke 2021-hez képest csaknem nyolcszorosára emelkedett, ráadásul a héjas tojás mellett már a feldolgozott tojásipari termékek is megjelentek.

Felidézték, hogy a kormány nemzeti hatáskörben betiltotta ugyan az ukrán tojás- és baromfihúsimportot, de a más tagállamokba érkező nagy mennyiségű ukrán tojás így is jelentős piaci zavart okoz, amelynek megoldásához egységes európai intézkedésre lenne szükség.

A hazai tojástermelés a teljes belső fogyasztás mintegy nyolcvan százalékát képes kielégíteni, ezért a csúcsidőszakokban mindenképp behozatalra szorul az ország.

Ugyanakkor a fogyasztók és a termelők szempontjából sem mindegy, hogy az importtojás honnan érkezik – hangsúlyozták.

Magyarországon átlagosan 242 darab az egy főre jutó tojásfogyasztás évente, ami messze elmarad az 1990-es 389 darabtól, bár kis növekedést jelent a 2010-es években tapasztalt mélyrepüléshez képest.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF