A vártnál jobban alakult a spanyol infláció

Portfolio
Spanyolországban az Európai Unió által harmonizált infláció 3,2%-kal emelkedett éves szinten márciusban, szemben a februárig tartó 2,9%-os növekedéssel - derült ki a Nemzeti Statisztikai Intézet (INE) szerdán közzétett előzetes adataiból.

A 12 havi harmonizált infláció elmaradt a Reuters által megkérdezett elemzők által várt 3,3%-tól, vagyis az infláció kellemes csalódást okozott.

A maginfláció, amely kiszűri az ingadozó friss élelmiszerek és az energia árát, 3,3%-kal emelkedett a februárig tartó 12 hónapos időszakban, az előző havi 3,5%-ról - közölte az INE.

A nem harmonizált módszertan szerint a spanyol 12 havi országos fogyasztói árak márciusig 3,2%-kal emelkedtek, a februári 2,8%-os emelkedésről, és összhangban voltak a Reuters által megkérdezett elemzők várakozásaival.

Spanyolország az első nagygazdaság, amely közzéteszi a márciusi inflációt az eurózónából, a blokk átlaga csak jövő héten érkezik. A spanyol adat biztató, jót jelent az EU-s átlagra vonatkozóan is, de fontos lesz látni a héten érkező francia és olasz adatot.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF