Vendégmunkások: újabb változtatásra készül a kormány

Szabó Dániel
A kormány új rendelettervezettel állt elő, amely az országban munkát vállaló harmadik országbeli állampolgárokra vonatkozó szabályokat módosítaná. Az intézkedés többek között az állami, költségvetési szerveknél megtiltaná a vendégmunkások foglalkoztatását, de nyomós ok esetén esetükben is engedélyezné ezt.

A kormány által közzétett tervezet főbb pontjai között szerepel, hogy a kormányzati szerveknek kell irányítaniuk vagy felügyelniük az engedélyek kiadását, és nem engedhetik meg, hogy az állami szektorban és a közvetlenül vagy közvetett módon a költségvetés alá tartozó vállalatoknál munkavállalási célú tartózkodási; foglalkoztatási célú tartózkodási; valamint vendégmunkás-tartózkodási engedély alapján történő munkavállalási jogviszony nem létesíthető.

Viszont a közvetett vagy közvetlen állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok esetében különleges indoklással azért marad erre lehetőség.

Emellett a rendelettervezet érinti azokat a munkavállalókat is, akiket a tervezet hatálybalépése előtt már foglalkoztatnak. Ezek a munkavállalók továbbra is a korábbi szabályok alapján fognak dolgozni, amíg új munkavállalási engedélyre nem lesz szükségük.

A kormány szerint az intézkedés hosszú távú hatása a hazai munkaerőpiac hatékonyabb működése, valamint az adminisztrációs terhek csökkentése lehet, ami elősegítheti a gazdasági növekedést és a foglalkoztatottság javulását. Valamint nem veszélyezteti a magyar munkavállalók helyzetét.

A társadalmi egyeztetés április 3-ig tart.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF