Előfizetői tartalom

Miért jön egyre több külföldi dolgozó Magyarországra?

Töretlenül nő a külföldi munkavállalók száma Magyarországon. A vállalati érdekképviseletek szerint azért van rájuk szükség, mert továbbra is munkaerőhiány jellemzi a piacot. A munkaadók és a munkavállalók képviselői úgy vélik, hogy a magyar dolgozók előnyben vannak a külföldiekhez képest, ugyanakkor a munkaerőkölcsönzők több érdekes tényre hívják fel a figyelmet. Szerintük ugyanis a cégeknek a mostani munkaerőhiányos környezetben olyan dolgozók kellenek, akik biztos, hogy nem mondanak fel és szívesen vállalják a túlmunkát. Az elmúlt időszakban a vállalatok tarthattak attól, hogy megnő a fluktuáció, ám a külföldiek esetében ilyenről nincs szó.

Miközben a kormányzat az inaktív magyarok megszólítását tűzte ki, úgy tűnik, folytatódik a külföldi munkavállalók számának növekedése Magyarországon. „Továbbra is munkaerőhiány van az országban, a külföldi munkaerőre pedig szükség van. Azokon a területeken, ahol a külföldieket alkalmazzák, nem valószínű, hogy találtak térben, időben és szakképzettségben megfelelő magyar munkavállalót. Attól, hogy mondjuk Nyíregyházán felmondtak egy cég 100 dolgozójának, még nem biztos, hogy ők elmennének például Nagykanizsára dolgozni, ahol esetleg szükség lenne rájuk” – mondta Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke. Ő azon a véleményen volt, hogy a kormány által meglépett szigorítás megfelelő. „Elég jól lett szabályozva, Isten ments, hogy ezen még tovább szigorítsanak” – tette hozzá Rolek Ferenc. Tagadhatatlan, hogy a tavalyi recesszió miatt bajban vannak a kisebb vállalatok, amelyek küldenek el embereket, de ezek nem azok a nagyobb cégek, amelyek egyébként külföldieket foglalkoztatnak, tette hozzá.

„A magyar munkaerő elbocsájtások pontszerűek a gazdaságban, de semmiképpen sem fogalmazható ez meg általános érvényű kijelentésként. (...) Egy cégnek sem lehet érdeke a betanult, jól teljesítő magyar munkavállalóit elküldeni, vállalva ezzel szemben a külföldi foglalkoztatás kockázatait, mint például a nyelvi akadályok, a relokációs és munkásszállás biztosításával járó többlet költségek, a betanítás terhei, a nyugatra való elvándorlás kockázatáról nem is beszélve” – közölte Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára. A VOSZ sem szigorítana tovább a külföldi munkaerő alkalmazásáról szóló jogszabályon.

„A téli időszakban, az idénymunkák kifutásával nőtt az álláskeresők száma. A visszaesés miatt a kisebb cégek bocsáthattak el még embereket, de a nagyvállalatok biztos, hogy tartalékolták a munkaerőt, és pár hónapnyi rendelésvisszaesés miatt nem küldtek el embereket” – érzékeltette a munkaerőpiaci mozgások hátterét Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke. A szakszervezeti vezető azon az állásponton van, hogy ahol állandó munkavállalóként dolgoznak a magyarok, ott biztos, hogy nem küldik el a hazai dolgozókat, megtartva a külföldieket.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés