2021 óta nem láttunk ilyen optimizmust az USA-ban

Portfolio
A Michigani Egyetem jelentése szerint az amerikai fogyasztói hangulat márciusban emelkedett, elérve a 2021 júliusa óta legmagasabb szintet. Ez részben az inflációs várakozások további mérséklődésének köszönhető.

A Michigani Egyetem által közzétett adatok szerint a fogyasztói hangulatindex 76,9-ről 79,4-re nőtt. Ez az érték 2021 júliusa óta nem látott magasságokba emelkedett, és felülmúlta a Reuters által megkérdezett közgazdászok által várt 76,5-ös értéket. Az előzetes márciusi becslés is ezt az értéket tükrözte két héttel korábban.

A javulás mind a jelenlegi gazdasági helyzet, mind a jövőbeli kilátások tekintetében érzékelhető volt.

A fogyasztók rövid távú inflációs várakozásai enyhe csökkenést mutattak: egy éves időtávon belül 3 százalékról 2,9 százalékra mérséklődtek.

Ez az arány megegyezik a januárban regisztrált szinttel, amely 2020 december óta a legalacsonyabb volt. Hosszabb távon, öt év alatt a várakozott inflációs ráta 2,8 százalékra csökkent az előző havi 2,9 százalékról.

Ezek az adatok azt sugallják, hogy a fogyasztók egyre inkább optimisták az infláció mérséklődését illetően, ami hozzájárulhat a gazdasági hangulat javulásához.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF