Három lépéssel segíti a kormány a külföldiek magyarországi cégalapítását

Portfolio
Három adminisztratív lépéssel is segíti a kormány azt, hogy a külföldiek, illetve a harmadik országbeli befektetők könnyebben és gyorsabban tudjanak cégeket alapítani Magyarországon – jelentette be szerdai közleményében a nemzetgazdasági tárca.

Mindez abból ered, hogy a kormány azzal bízta meg a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy az Igazságügyi Minisztérium és a Pénzügyminisztérium bevonásával tárja fel, mely tényezők okoznak nehézséget többek között a külföldi és a harmadik országbeli befektetők magyarországi cégalapítása során.

A jelentés megállapította, hogy egyre magasabb számban alapítanak hazánkban céget külföldi, harmadik országbeli befektetők, akik – főként nyelvi okokból – csak korlátozottan élhetnek az egy napos cégalapítás lehetőségével, mivel ezt jelenleg csak magyar nyelvű szerződésminta alapján lehetséges igénybe venni. Az általános eljárási szabályok alapján ugyanakkor nagyságrendileg 15 nap alatt lehetséges bejegyeztetni egy vállalkozást.

A fentiek után a három főbb lépés, ami a csomag alapján várható:

  1. A helyzet orvoslása érdekében a kormány feladatul szabta az alkalmazható szerződésminták angol nyelvű változatának közzétételét a külföldi, harmadik országbeli befektetők számára, amely révén korlátok nélkül elérhetővé válhat az egy napos cégalapítás lehetősége.
  2. A kormány emellett előírta a cégalapítás során a külföldi okiratok elfogadhatóságáról és felhasználhatóságáról készülő egységes, angol nyelvű tájékoztató közzétételét is. Mindezek a lépések a jövőben jelentős mértékben csökkentik az adminisztrációs terheket.
  3. További könnyítést fog jelenteni, hogy míg korábban az egyszerűsített cégeljárásban (a kft. kivételével) kizárólag forintban lehetett meghatározni a könyvelés pénznemét és az alapítói vagyon összegét, addig a jövőben valamennyi cégforma esetében – a pénznem váltásából származó többletteher megszüntetése érdekében, a bevétel pénzneméhez (forint/euró/dollár) igazodva – elérhetővé válik az egyszerűsített cégbejegyzési eljárásban is a devizanem szabad megválasztása az alapításhoz használható szerződésmintákban, ezáltal is segítve az induló vállalkozásokat.

A vonatkozó rendeletek, jogszabály-módosítások kidolgozása folyamatban van – jegyzi meg a tárca.  Arra is számítanak, hogy az adminisztrációs terhek csökkentése, az eljárások könnyítése jelentős mértékben járul hozzá a versenyképesség fokozásához, a vonzó üzleti környezet további megerősítéséhez.

Címlapkép forrása: Shutterstock

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF