Látványosan javult a járványhelyzet Magyarországon

Portfolio
Megjelentek a légúti fertőzésekre vonatkozó friss adatok a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ oldalán. Ezek szerint a 13. héten csökkent az akut légúti fertőzés tüneteivel orvoshoz fordulók száma az előző héthez képest és influenza szerű tünetekkel is kevesebben keresték fel az orvosukat.
Idén először szervez közösen konferenciát a Portfolio és a Wolters Kluwer a témában – körüljárjuk, hogyan hat a LegalTech és a DigitalCompliance a versenyképességre és melyek a digitális térben való jelenlétet meghatározó legfontosabb jogi-szabályozási területek. Vegyen részt Ön is a jogi, üzleti, informatikai és kiberbiztonsági területek aktív párbeszédében.

A 13. heti adatok szerint a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2024. március 25. és március 31. között az országban 16 200 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 161 500 fő akut légúti fertőzés tüneteivel.

MINDKÉT SZÁM JELENTŐS CSÖKKENÉST JELENT A MÚLT HETIHEZ KÉPEST.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a tizenharmadik héten

127 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 18 fő részesült
intenzív/szubintenzív ellátásban.

A kórházi ápolást igénylő 127 SARI beteg 44,1%-a (56 fő) 2 éves vagy annál fiatalabb,33,1%-a (42 fő) 60 éves vagy annál idősebb volt. A kórházi ápolást igénylő betegek közül8 főnél influenza A, 33 főnél RSV, 9 főnél a SARS-CoV-2 vírus állt a megbetegedésekhátterében. Az RSV-pozitív betegek 78,8%-a (26 fő) 2 éves vagy annál fiatalabb,a COVID-19 fertőzöttek 77,8%-a (7 fő) 60 éves vagy annál idősebb volt. Influenza okoztaSARI megbetegedést a kicsik és az idősek között diagnosztizáltak.

A 2024. év 13. hetében egy közigazgatási területen (Veszprém) nőtt, 19 közigazgatási területen csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva.

A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Szabolcs-Szatmár-Bereg (299), Nógrád (253) és Borsod-Abaúj-Zemplén (230) vármegyében volt a legmagasabb, Heves (55), Komárom-Esztergom (86) és Fejér (90) vármegyében a legalacsonyabb.

Laboratóriumivizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket Budapest és 6 vármegye(Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Pest és Somogy,) területén diagnosztizáltak.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF