Küszöbön a következő súlyos világjárvány? Figyelmeztetés érkezett
Üzlet

Küszöbön a következő súlyos világjárvány? Figyelmeztetés érkezett

Portfolio
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint fennáll a veszélye annak, hogy súlyos járvány robbanhat ki, ha az emberek között is terjedni kezd a madárinfluenza, mivel az emberek nem rendelkeznek védettséggel a vírus ellen - írja a Reuters.

Az Európai Unió Élelmiszerbiztonsági Ügynöksége (EFSA) szerdai közleményében egy potenciálisan kiterjedt madárinfluenza-járványra figyelmeztet. Szerintük aggodalomra ad okot, hogy ha a vírus képes lesz emberről emberre terjedni, az emberek hiányzó immunitása miatt sokan megbetegedhetnek.

A legújabb fejlemény, hogy Texas államból érkezett jelentés egy H5N1-es törzsű madárinfluenzával fertőzött személyről. Ez a személy tehenekkel került kapcsolatba, amelyek valószínűleg fertőzöttek voltak a vírussal.

A madárinfluenza terjedése komoly aggodalmakat vet fel mind a kormányok, mind a baromfiipar körében. A vírus pusztítást okozhat az állatállományokban és fennáll a veszélye annak is, hogy átugrik az emberre. Bár az idei szezonban kevesebb járvány tört ki, a vírus földrajzi terjedése és emlősök közötti megbetegedések növelik annak kockázatát, hogy az emberekre nézve is veszélyesebb lehet.

Eddig nem tapasztaltak emberről emberre terjedést, és az állatról emberre történő átvitel is ritka esetnek számít.

A WHO legfrissebb jelentése szerint 2003 januárja óta világszerte 887 emberi fertőzést regisztráltak H5N1 madárinfluenzával, melyből 462 halálhoz vezetett. A megbetegedések többségét olyan személyeknél észlelték, akik védtelenül kerültek kapcsolatba beteg vagy elhullott baromfival.

Az EFSA szerint a vadon élő madarak vándorlása új mutációkat hordozó törzsek kialakulását segítheti elő, amelyek alkalmazkodnak az emlősök körülményeihez. Ha ezek a H5N1-vírusok képesek lesznek hatékonyan terjedni emberek között, akkor jelentős számú megbetegedés jöhet az emberi immunitás hiánya miatt. Az EFSA hangsúlyozza, hogy vadon élő emlősök hídgazdaként működhetnek a vadon élő madarak és az emberek között. A házi macskák és más háziállatok is potenciális források lehetnek. Az Egyesült Államokban nem csak baromfi és tejelő tehenek érintettek, kecskék, macskák, rókák és más emlősök is fertőződtek már meg.

Az EFSA arra szólít fel minden érintettet, hogy fokozottan ügyeljenek az állatokra, továbbá hangsúlyozza a gyors diagnosztika fontosságát, valamint az állati és emberi egészségügyi szektorközi együttműködés erősítését. Megelőző intézkedésekként vakcinázást javasolnak.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A náci Németország példája kísérti Európát - Ukrajna messze van a vereségtől

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
debrecen-magyarorszag