Új, halálos fertőzés okozta esetet jelentettek, járványügyi készültség lépett életbe
Gazdaság

Új, halálos fertőzés okozta esetet jelentettek, járványügyi készültség lépett életbe

Portfolio
Először fertőzött meg embert a macacine alphaherpesvirus nevű kórokozó a sűrűn lakott Hongkongban. A majmok között terjedő vírus, az emberekre sokszor végzetes kimenetelű vírus miatt az egészségügyi hatóságok készültséget hirdettek, arra kérve a helyieket, hogy ne érintkezzenek a vadállatokkal.

Egy 37 éves férfi kritikus állapotba került, miután egy hongkongi parkban majmokkal érintkezett, ezt követően pedig megfertőződött a herpesz B-vírussal. Az eset az első ismert állatról emberre ugró fertőzéses eset a sűrűn lakott Hongkongban, ezért a helyi egészségügyi hatóságok készültséget hirdettek, sürgetve a lakosságot, hogy óvatosan közlekedjenek olyan környezetben, ahol vadon élő majmok szabadon kószálnak. Azt is kérik, hogy azonnal forduljon orvoshoz az, akiben bármilyen sérülést okoznak a majmok – írja a Bloomberg.

Az áldozat március 21-én kórházba került, ahol súlyos egészségügyi problémára utaló tünetekkel – többek között lázzal és csökkent éberséggel – diagnosztizálták.

Az egészségügyi válság középpontjában a Herpesz B vírus áll, tudományos nevén a Macacine alphaherpesvirus, amely egy ritka és félelmetes, főként makákók által terjesztett kórokozó. Bár a Hongkong környékén gyakran előforduló vadmajomfajok ismert hordozói, ez az első eset, hogy embert fertőzött meg a betegség a térségben. E vírus emberre történő átvitele komoly veszélyt jelent, mivel kezdetben influenzaszerű tüneteket okozhat, amelyek súlyos központi idegrendszeri fertőzéssé válhatnak.

Megfelelő kezelés nélkül súlyos idegrendszeri károsodást vagy akár halálozást okozhatnak.

Bár az emberek körében ritkán fordul elő B-vírusfertőzés, a következmények súlyosak lehetnek, ami kiemeli az azonnali diagnózis és a megfelelő orvosi beavatkozás kritikus fontosságát. Az átvitel módja jellemzően a fertőzött testnedvekkel való érintkezés, például harapás, karmolás vagy egyéb expozíciós formák. Ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a vadon élő állatokkal való érintkezés során szerzett sérülések esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.

Ez a riasztó eset cselekvésre sarkallta a hongkongi egészségügyi hatóságokat, és közegészségügyi kampányok keretében éberséget sürgetnek a vadon élő majmokkal való interakciók során, hogy csökkentsék a vírus terjedésének kockázatát. A közegészségügy védelmét és a további emberi fertőzések lehetőségének minimalizálását célzó megelőző intézkedések központi eleme a vadon élő állatokkal való fizikai érintkezés vagy etetés megtiltása.

Egyelőre a betegség még nem terjed emberről-emberre, azonban a szakértők figyelmeztetnek, hogy a vírusok gyors evolúciója miatt ez nem kizárható.

Címlapkép: Illusztráció. A fotó forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Nem várható sebességkorlátozás a német autópályákon