Már idén elindulhatnak az építési munkálatok a magyar tengeri kikötőnél

Portfolio
Szijjártó Péter bejelentette 2019-ben, hogy a magyar állam 60 évre koncesszióba vett egy 32 hektáros területet Triesztben tengeri kikötő létesítésére, amely projekt azonban jelentős előrelépés nélkül maradt az elmúlt évek. Most viszont Magyar Levente külügyi államtitkár közölte, hogy még idén elindulhatnak az építési munkálatok - szúrta ki a 444.

2019-ben Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere bejelentette, hogy a magyar állam egy tengeri kikötőt fog létesíteni az olaszországi Triesztben. Ennek érdekében a magyar kormány 60 évre szóló koncessziós szerződést kötött, melynek keretében 31 millió euróért egy 32 hektáros területet vásároltak meg. Azonban a projekt előrehaladása lassú volt, és 2022 őszén még csak a látványtervek voltak elérhetőek. A terület korábban egy olajfinomító helyszíne volt, így először a szennyezettség felszámolása szükséges.

Magyar Levente, a külügyi államtitkár tájékoztatása szerint folyamatosak az egyeztetések az olasz partnerekkel a beruházás előkészítése tekintetében, és a tárgyalások jelen állása alapján

a partfelépítési és mederkotrási munkálatok még az év folyamán elkezdődhetnek.

A teljes beruházás költségvetése 200 millió euróra rúg, amiből 45 millió eurót az olasz fél vállalt magára, elsősorban a kotrásra és tengeri gát építésre fordítandóan. A fennmaradó 155 millió eurós rész finanszírozásáról és annak megoszlásáról további részletek nem állnak rendelkezésre.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF