Jelentős kártérítést kap az FGSZ az eltérített orosz gázszállítás miatt

Portfolio
A zürichi választottbíróság ítéletében kötelezte a boszniai Föderáció gázszállítóit, az Energoinvestet és a BH-Gast, hogy 11,16 millió dollár kártérítést fizessenek a magyar gázhálózat rendszerüzemeltetőjének, az FGSZ Zrt.-nek az orosz gázszállítás útvonalának megváltoztatása miatt - írja az SEE.

A zürichi választottbíróság döntése értelmében a boszniai Föderációs egység földgázszállító vállalatai, az Energoinvest és a BH-Gas, összesen 11,16 millió dollár (10,4 millió euró, mai árfolyamon mintegy 4,1 milliárd forint) kifizetésére kötelezettek a magyar FGSZ Zrt. felé.

Ez a lépés az orosz gázszállítás útvonalának megváltoztatása miatt szükséges.

A Szabad Európa Rádió jelentése szerint az FGSZ és a boszniai cégek közötti szerződés 2023-ig volt érvényes. Ennek ellenére 2021 áprilisától kezdődően a Föderáció átirányította a gázszállítást a Gazprom TurkStream vezetékére, ami kizárta a magyar vállalatot az üzletből.

A TurkStream vezeték Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül biztosítja Bosznia orosz gázellátását. Az FGSZ 2021. szeptemberében indított pert az Energoinvest, a BH-Gas és a Föderációs egység ellen, amelyben több mint 21 millió dollár értékű kártérítést követelt. Ezzel szemben az Energoinvest 2022. szeptemberében viszontkeresetet nyújtott be, amelyben azt állította, hogy az FGSZ túlszámlázta a BH-Gáznak nyújtott szolgáltatásokat 2019. januárjától 2021. márciusáig, ami közel 10 millió dolláros veszteséget okozott nekik.

Ezen keresetek nyomán született meg most a választottbíróság döntése, amely tehát a két keresetben rögzített összegeket "összevezette".

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF