Az elmúlt évek legsúlyosabb légicsapása sújtotta Jemen fővárosát

MTI
Legalább 12-en meghaltak, további 11 ember pedig megsebesült a jemeni fővárost, Szanaát kedd hajnalban ért légicsapásban, amelyért a fővárost ellenőrző húszi lázadók a Szaúd-Arábia vezette arab koalíciót tették felelőssé.

A húszik ellenőrizte Szaba jemeni hírügynökség azt közölte, hogy a légicsapás a légierő akadémiájának korábbi igazgatója, Abdullah al-Dzsunajd magas rangú húszi vezető otthonát vette célba, a támadásban pedig életét vesztette a parancsnok több családtagja is.

Ez volt az elmúlt évek legsúlyosabb légicsapása Szanaában.

Sajtóbeszámolók szerint a tábornok házával szomszédos épületek is megrongálódtak, a romok alatt keresik a túlélőket.

A SPA szaúdi állami hírügynökség reggel arról tájékoztatott, hogy a koalíció két légicsapást hajtott végre Szanaa húszi bázisai ellen, ám részleteket nem említett.

A műveletet alig egy nappal az Abu-Dzabit ért dróntámadás után hajtották végre, amelynek elkövetőiként a húszik jelentkeztek.

A hétfői támadást – amelyben legalább hárman meghaltak – az Egyesült Arab Emírségek fővárosának repülőtere közeléből jelentették. Az emírségek külügyminisztériuma közleményben ítélte el a támadást, és hangsúlyozta: joguk van válaszolni a terrorista akciókra.    

A húszi lázadók a múlt héten intéztek fenyegetést az emírségek ellen, amely a lázadók ellen harcoló félkatonai szervezeteket támogat.    

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező, síita húszik és a rijádi emigrációban élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket a szaúdi vezetésű arab koalíció 2015 óta támogat.

A jemeni polgárháborúról ebben a cikkünkben írtunk bővebben:

Címlapkép: Füst gomolyog a házak fölött a jemeni kormányerőket támogató szaúdi vezetésű arab katonai koalíció húszi célpontok elleni légicsapásait követően a jemeni fõvárosban, Szanaában 2022. január 17-én. Húszi lázadók dróntámadásaiban ezen a napon legkevesebb három ember meghalt, hat megsebesült az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban. MTI/EPA/Jajha Arhab

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF