Előfizetői tartalom

A véres polgárháború, amely még az amerikai politikában is átrajzolja a törésvonalakat

December elején republikánus és demokrata szenátorok együtt akartak megakadályozni egy fegyverüzletet, melynek keretében az Egyesült Államok többek között levegő-levegő rakétákat adna el Szaúd-Arábiának. A Biden-kormányzat terve inkább a demokratákat osztotta meg, a republikánus szenátorok többsége az elnök mellé állt, így végül nagy fölénnyel leszavazták a fegyvereladás leállítását. A javaslat beterjesztői szerint Szaúd-Arábia támogatása csak tovább szítja a jemeni polgárháború tüzét, amelyben a közel-keleti ország is jelentős részt vállal. Egyesek szerint a jemeni polgárháború valójában proxy háború a síita húszi lázadókat támogató Irán, illetve a regnáló elnököt támogató Szaúd-Arábia között. Mindeközben Jemen napjaink egyik legsúlyosabb humanitárius katasztrófáját éli át.

Egy furcsa szavazás az amerikai Szenátusban December elején érdekes alkalmi szövetség állt össze az amerikai törvényhozás, a Kongresszus felsőházában, a Szenátusban. Bernie Sanders vermonti szenátor, a Demokrata Párt balszárnyának fontos alakja, aki a 2016-os, majd a 2020-as demokrata előválasztáson is rajthoz állt, együtt terjesztett be egy határozatot két republikánus...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés