Bill Gates nem úgy gondolta: az emberiség kiirtásával vádolják, most megmagyarázta a hírhedt mondatot

Portfolio
Bill Gates egyik 2010-es előadása összeesküvés-elméletek táptalaja lett. A Microsoft atyja akkor a népességnövekedés vakcinák általi kontrolljáról beszélt, azonban az összeesküvés-elméletetek állításával ellentétben nem arra gondolt, hogy az emberiség egy részét oltóanyagokkal kellene kiirtani. A milliárdos üzletember most az Armchair Expert podcastjében magyarázta meg korábbi beszédét, illetve fejtette ki álláspontját az oltásokkal kapcsolatban.

Bill Gatesnek az oltóanyagokkal és a népességnövekedéssel kapcsolatos megjegyzését ismét kiragadták a szövegkörnyezetéből – írta még tavaly a Reuters. A félreértelmezés egy 2010-es TED-előadáson elhangzott megjegyzéséből ered, amelyet Gates a világ szén-dioxid-kibocsátásának nullára csökkentésére irányuló módszerekről tartott. Kiemelte, hogy az egyik tényező, amely a szén-dioxid-kibocsátást fenntarthatatlan szintre tolja, a népességnövekedés.

Először is, itt a népesség. A világon ma 6,8 milliárd ember él. Ez körülbelül kilencmilliárdra fog emelkedni. Ha igazán jó munkát végzünk az új vakcinák, az egészségügyi ellátás, a reproduktív egészségügyi szolgáltatások terén, akkor ezt a számot talán 10-15 százalékkal csökkenthetjük. De e téren körülbelül 1,3 százalékos növekedést látunk.

– mondta a TED, az ötletek terjesztésével foglalkozó nonprofit szervezet által szervezett előadáson, 2010-ben. 

Gates azonban nem azt javasolta, hogy a világ népességét oltóanyagokkal kellene kiirtani. Ehelyett azt mondja, hogy a közegészségügy javítása a védőoltások segítségével csökkentheti a jövőben a fenntarthatatlan népességnövekedést – és ezzel együtt a szén-dioxid-kibocsátás csökkenését.

A Microsoft társalapítója már régóta a népességszabályozás híve, hogy a szegénység és a nyugtalanság gyökereit megcélozza. 2011-ben a Forbes magazinnak azt nyilatkozta, hogy amikor először belevágott a közegészségügybe, akkor a fogamzásgátlással akart foglalkozni.

Amikor később olyan adatokat látott, amelyek arra utaltak, hogy amikor a halálozási arányok csökkennek, a születési arányok is csökkennek, Gates a születések megelőzéséről a már élő emberek megmentésére helyezte át a hangsúlyt.

Miután ezt megértettük, elég erősen belevágtunk a vakcinákba

– mondta a Forbesnak.

Bill Gates most Dax Shepard “Armchair Expert” – vagyis “Fotelszakértő” – elnevezésű podcastjében válaszolt David Farrier, elhíresült mondattal kapcsolatos kérdésére. Gates a mostani beszélgetése során megjegyezte, hogy a 2010-es TED Talk az éghajlatváltozásról szólt, és csak röviden említette az oltóanyagokat. Ez azért volt lényeges, mert általános vélekedés szerint a Föld szén-dioxid-kibocsátásának egyik fő oka, hogy a Föld szén-dioxid-kibocsátása fenntarthatatlan szinten van, a népességnövekedés.

Arra is rámutatott, hogy a vakcinák jobb elosztása a szegény országokban életeket ment és csökkenti a halálozási arányt, ami az ellenkezője annak, amit az oltásellenes kritikusai állítanak.

Sok más beszédemben is elmondtam már, miképp döntött úgy az alapítványunk, hogy részt vesz az oltásokban, mert megdöbbentett, hogy ezek a nagyon olcsó oltások, amelyek megállítják a tüdőgyulladást és a hasmenést, a gazdag gyerekekhez jutnak el, akiket nem fenyeget a halálozás veszélye, és nem jutnak el a szegény országokban élő gyerekekhez, akik valóban haldokolnak

– mondta a milliárdos a podcast vendégeként.

Ez olyan őrült dolognak tűnt, hogy [a feleségemmel] Melindával úgy döntöttünk, hogy 'OK, ez lesz az alapítvány elsődleges célja', és ez nagyon jól sikerült. Valójában, amikor elindultunk, több mint 10 millió gyermek halt meg évente. És ez a szám 10 millióról 5 millióra csökkent

– hangsúlyozta a vakcinák hatékonyságát Bill Gates.

Címlapkép forrása: Leon Neal - WPA Pool /Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF