Katonai együttműködést indított a magyar és a török kormány

Portfolio
Katonai együttműködési keretszerződést kötött a magyar és a török kormány – derül ki egy frissen benyújtott törvényjavaslatból.

Az együttműködés a NATO keretrendszerén belül, a katonai szövetség elvei mentén szerveződik, a két ország azonban a szervezeten belül is szorosabbra fonja védelmi szervezeteinek kooperációját.

A török-magyar katonai együttműködés számos dologra kiterjed majd, egyebek mellett

  • a személyi állomány képzésére, képzés jellegű cseréjére, hadgyakorlatokra és tanácsadásra,
  • a hadiipar fejlesztésére,
  • hírszerzési, hírközlési, térképészeti és felderítési információk megosztására,
  • logisztikai együttműködésre.

A törvényjavaslat többi része a keretrendszer konkrétumait taglalja, például azt, hogy a képzések milyen nyelvi szempontok mentén, milyen időtartam alatt kerüljenek megszervezésre, milyen szabályok vonatkoznak a minősített hírszerzési anyagok megosztására. Az együttműködés konkrétumainak szervezése (pl. hol, mikor, milyen képzés lesz), még folyamatban van.

A megállapodást a magyar és a török védelmi minisztérium öt évre kötötte meg, felmondás híján a szerződés automatikusan meghosszabbításra kerül majd.

A török és a magyar katonai együttműködés szervezése évek óta folyamatban van, ennek testamentuma egyebek mellett a Magyar Honvédségben "Gidrán" néven rendszeresítésre kerülő Ejder Yalcin MRAP-ek beszerzése vagy éppen a Lentatek Karayel katonai drónok hazai tesztelése.

Címlapkép: MTI Fotó/Czeglédi Zsolt

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF