Az orosz média azt terjeszti, hogy megsérült Valerij Zaluzsnij ukrán vezérkari főnök

Portfolio
Fejsérülést és repeszsérüléseket szenvedett Valerij Zaluzsnij ukrán vezérkari főnök Herszonban, egy orosz rakétatámadás során – állítja az egyik orosz állami hírügynökség, a RIA Novosztyi.

Ukrajna tagadja, hogy a vezérkari főnök megsérült volna és Volodimir Zelenszkij sajtófőnöke azt állította, hogy ma reggel is egyeztetett a katonai vezető az elnökkel.

Az orosz média ettől függetlenül továbbra is ragaszkodik ahhoz az állításhoz, hogy Zaluzsnij megsérült, arra hivatkozva, hogy Kijev napok óta nem publikált semmilyen fotót az ukrán vezérkari főnökről és a mai találkozóról sem tettek közzé fényképes bizonyítékot. A RIA Novosztyi szerint az ukrán vezérkari főnököt meg is műtötték, állapota stabil, de nem fogja tudni ellátni feladatait.

Az orosz sajtó állításait Alena Sevcova, az ukrán szárazföldi erők parancsnokságának szóvivője tegnap fényképpel próbálta cáfolni, melyen az ukrán vezérkari főnökkel közösen látható, az orosz hírügynökségek szerint a felvétel valójában régi, május elején készült. Sevcova az orosz médiában megjelenő cikkek után érdekes módon törölte a fotót közösségi oldalairól.

Az orosz média semmilyen bizonyítékot nem tett közzé Zaluzsnij állítólagos sérüléséről, többször is előfordult korábban, hogy az ukrán katonai vezető halálhírét keltették. Ugyanakkor az valóban elmondható, hogy a vezérkari főnök május eleje óta nem szerepelt nyilvánosan, a szárazföldi erők szóvivőjének malőrje a régi fotóval pedig akárhogy is nézzük, furcsának mondható.

Az viszont, hogy egy fontos katonai vezető háború idején nem szerepel nyilvánosan huzamosabb ideig, nem szokatlan dolog, Ukrajna inváziójának kezdetén Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter is „eltűnt,” több héten át.

Címlapkép: Yurii Stefanyak/Global Images Ukraine via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF