Aggasztó késésben az amerikai hadiipar – Peking dörzsölheti a tenyerét

Portfolio
Hatalmas hátralékot szedtek össze az amerikai hadiipari vállalatok a tajvani fegyverszállítások kapcsán. A kulcsfontosságú F-16-os vadászgépeket már idén át kellett volna adni a sziget légierejének, de egy év halasztást kellett kérni – számolt be a Nikkei Asia.

Tajvan legnagyobb külföldi szállítójától, az Egyesült Államoktól kapott fegyverrendelések hátraléka elérte a 19,2 milliárd dollárt. Ez aggodalmat kelt a nyugati szakértőkben, mivel kétségessé teszi a sziget felkészültségét egy esetleges kínai katonai invázióval szemben. A legfontosabb tételt – mintegy 8 milliárd dollár értékben – az F-16-os vadászgépek jelentik.

A fegyverzet eladásáról még Donald Trump elnöksége idején, 2019-ben döntöttek. Az Egyesült Államok 66 repülőgép eladását hagyta jóvá Tajvan számára, hogy segítse a Kína felől érkező esetleges katonai invázió elleni védekezést.

A szállítások már idén kezdődtek volna, de 2024-re tolták ki.

Kína közben fokozza a nyomást a vitatott sziget környékén, az elmúlt három évben már összesen több mint 4000 alkalommal közelítette meg Tajvant. Az ilyen esetekben Tajpej felküldi a légierő vadászgépeit, ezzel folyamatosan avulnak a járművek.

A kínai hadsereghez képest Tajvan repülőgépeinek száma korlátozott, és ezek nagymértékben elhasználódnak. Frissítések nélkül balesetek történhetnek

- mondta egy korábbi tajvani katonai tisztviselő.

Egy másik 2019-es megrendelés, 108 M1A2 Abrams harckocsi szintén még nem került átadásra.

A harckocsik várhatóan döntő szerepet játszanak majd egy esetleges kínai invázió visszaverésében a hegyi állásokból való tüzeléssel. Ezeket 2022-ben kellett volna leszállítani, de Joe Biden amerikai elnök döntése miatt végül 2024-ben várható a páncélosok átadása. A listán emellett még stratégiai fontosságú cirkálórakéták is vannak. A hasonló csúszások miatt Tajvan nagyon kiszolgáltatott az Egyesült Államoknak.

Címlapkép forrása: Omar Marques/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF