Kiderült: szép csendben belemegy Magyarország is az izraeli telepesek szankcionálásába

Portfolio
Megszületett hétfőn a politikai megállapodás abban a kérdésben, hogy az Európai Unió szankcionálja az erőszakos izraeli telepeseket a gázai övezetben – jelentette be a külügyi tanácsülés utáni sajtótájékoztatón este Josep Borrell.

Az EU külügyi főképviselőjének bejelentése azt jelenti, hogy Magyarország feladta az eddigi kemény ellenző álláspontját a javaslattal kapcsolatban, és tartózkodik majd a végső szavazáskor. A Reutersnek diplomáciai források jelezték, hogy a közelmúltban változott a magyar kormány álláspontja a kérdésben. Az ülésen részt vevő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter erről a témáról nem posztolt a Facebook-oldalán.

Az is lényeges, hogy az egyhangúságot követelő, Izrael ellenes, lépés úgy jön létre, hogy előbb újabb Hamász-tagok elleni szankciókról dönt az EU, és majd ezt követően lépi meg az izraeli telepesek elleni, beutazási tilalommal és vagyon befagyasztással járó szankciókat; csak ezzel a kétlépcsős megoldás hajlandó konstruktív tartózkodásra Csehország, Ausztria és Németország – jelezték diplomaták a Reutersnek.

Címlapkép forrása: Szijjártó Péter Facebook-oldala

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF